„Co je nejlepší k šálku kávy? Další šálek.“ Henry Rollins
Chcete se naučit, jak správně připravit kávu? Udělejte si den volna a vyrazte na celodenní školení o kávě, které je určené jak pro začátečníky, kteří se o kávě chtějí dozvědět více, tak pro začínající baristy či budoucí zakladatele kaváren.
Kapacita kurzu je 8 osob, minimální počet účastníků pro konání je 6. Kurz se koná v termínech dle domluvy a trvá cca 6 až 7 hodin. Protože jak jde o kávu, není dobré spěchat.
„Bezproblémové zvolení termínu kurzu, jeho průběh, příjemní a přátelští lektoři a přínosné teoretické rady i praktické zkušenosti. Doporučuji každému, kdo se chce něco dozvědět o kávě a poznat její správnou přípravu.“ (Vladimír, 02/2022)
Teoretická část zahrnuje témata ze světa výběrové kávy: káva jako rostlina, její historie a původ, druhy, pěstování a zpracování kávy, pěstitelské oblasti, chuť kávy, mlýnky a jejich druhy, nastavování, čištění a důležitost správné práce s mlýnkem, parametry espressa a kávová terminologie.
Praktická část zahrnuje obsluhu mlýnku, která je jednou z nejdůležitějších součástí práce baristy. Hlavním cílem základního baristického kurzu je naučit se samostatně čistit a nastavit mlýnek a připravit espresso dle správných parametrů. V praktické části je dále upozorněno na časté chyby v přípravě espressa a účastník je seznámen s tím, jak je rozpoznat a předcházet jim. Další části kurzu jsou pěnění mléka, nalévání mléka do cappuccina a ukázky techniky latté art.
Školitelka Dita Hanudelová
Kurzem vás provede milovnice kávy, profesionální baristka a latté art umělkyně Dita Hanudelová. Stala se baristkou se specializací na latté art. Už 10 let pracuje v gastronomi v oboru baristiky, zkouší nové trendy nápady v oblasti kávy. Své zkušenosti a znalosti nasbírala na několika kurzech, které absolvovala u České barmanské asociace, při vedení několika podniků i realizaci vlastního projektu.
Ještě dokonalejší káva
Na kurzu budete pracovat s novým zdatným pomocníkem, tzv. bezednou pákou Naked Portafilter. To je v podstatě speciálně upravená páka bez odtokových žlábků, kterými běžně káva vytéká. Ta se pak do šálku dostává celou spodní částí skrze sítko.
S bezednou pákou káva teče přímo do šálku. Po cestě se tak setká jen s malým množstvím kovu. Protože chybí odtokové žlábky, barista nemusí řešit výkyvy teplot způsobené horkým či studeným kovem. Taky si může být jistí, že nikde nezůstává olejovitý povlak po předchozí extrakci. Co z toho všeho plyne: barista může mít dvě různé kávy na mlýnku a jejich chutě se vzájemně nemíchají.
Kurz alternativní přípravy kávy
Máte rádi kávu a chcete si ji umět dobře připravit i doma? A to bez kávovaru? Na kurzu alternativní přípravy kávy vám představí různé metody přípravy kávy a vy si poté vyberete, který šálek vám chutná nejvíc. Bude to aeropress, french press, V60, chemex, turecká káva z džezvy, cold brew nebo vietnamská káva, která se připravuje přes phin filtr?
Tip: Víte už o kávě dost? Darujte kurz jako dárek jinému kávomilovi.