


































S křiklavou kuličkou jako z počítadla vonící po melounu se ryba v přirozeném prostředí setká asi tolikrát jako vy s truhlou zlata.
V přirozeném prostředí se ryba živí tím, co jí příroda dá! Ve firmě Elner-Baits to dobře vědí, a tak vám na udičku nabízí návnady vyrobené vlastnoručně z přírodních surovin bez špetky aromat a barviv. Navíc se jim podařilo docílit i toho, že si všechny nástrahy zachovávají svou chuť i po tepelné úpravě.
V současné době vyrábí nástrahy šesti různých základů, přičemž každý druh skutečně obsahuje to, co nese jeho název. Nestane se, že byste si pod různými názvy přinesly k vodě stejnou nástrahu, pouze šestkrát jinak obarvenou či aromatizovanou. Tak si pořiďte boilies, pelety či obalovací pasty a vyrazte rybařit. Ale ještě předtím si je podrobně prostudujte.
Dobré vědět: Za zrodem firmy Elner Baits stála rybářská vášeň Tomáše Elnera. Přečtěte si o tom, jak se jako 10letý dostal ke kaprařině i o tom, jak dlouho trvalo, než se se světem podělil o své návnady. Tady je jeho vyprávění.
„Jmenuji se Tomáš Elner a rybařit jsem začal v roce
1998. Postupem času se moje zaměření v rybařině zúžilo na (troufnu si
říct) nejoblíbenější odvětví u nás, a to kaprařinu. Stalo se tak
v době, kdy k nám přišly první zprávy, co to cílená kaprařina vůbec
je. Byla to ta nejhezčí doba, na kterou s láskou vzpomínám a snažím se
jí v sobě co nejvíce uchovat, oproti dnešní moderní , , umělé“
kaprařině plné komerce, soukromých revírů a honěním za rekordy. Byl to
konec devadesátých let, doba legendárního CARP TEAMU JIZERA v čele
s kaprařskou legendou Jardou Vítkem. I když jsem se těchto počátků lovu
na boilie u nás tehdy zúčastnil pouze jako divák (bylo mi 10 let), jsem
velice rád za to, že jsem tuto dobu zažil a měl tak možnost poznat
kaprařinu od samého začátku. Tomáš Elner |
Boilies
Boilie na bázi několika druhů ořechových mouček, mléčných proteinů a ptačích zobů. Hrubá struktura boilie zaručuje perfektní uvolňování i při nízkých teplotách vody. Hlavní složkou při výrobě tohoto boilie je přírodní produkt, vytvářený včelami sběrem a zahušťováním sladkých šťáv – především nektaru z květů – MED! Tento produkt odebírají zásadně od domácích včelařů, nikoliv z velkoobchodů. Je tedy zaručena 100% kvalita medu, který při výrobě záměrně nedrží na spodní hranici dávkování! |
Boilie na bázi mouček ze sušeného ovoce a to rovnou v potravinářské kvalitě! Výrobce si troufne tvrdit, že tento signál je pro ryby absolutně neokoukaný a žádný výrobce, dosud nepoužil při výrobě boilie tyto moučky! Toto boilie začali testovat po konzultaci s firmou zabývající se zpracováním různých druhů ovoce a to v době, kdy byly ryby absolutně bez reakce na cokoliv, co vydávalo masový či rybí signál. Chcete-li se odlišit od ostatních rybářů a chytat i v období, kdy údajně „neberou“, zvolte CIDER! |
Boilie na bázi výběrových rybích mouček s vysokým obsahem dusíkatých látek – bílkovin. Hlavní složkou pro toto boilie jsou čerstvé stádia larev pakomára-patentky, které kapr zejména na zabahněných revírech vyhledává a nalezne-li jejich ložiska, pravidelně se na tato místa vrací krmit. Na toto boilie se podařilo ulovit na šestihektarové vodě stejného trofejního kapra dvakrát v jeden den, z jednoho místa. To jen dokazuje, jak moc přírodní signál toto boilie u ryb vyvolává! |
Boilie na bázi masových mouček, jater a dalších látek, nechutně páchnoucí po shnilém mase. Boilie obsahuje sušenou krev a na svém kontě má několik trofejních kaprů i dravců, včetně tří candátů přesahujících délku 80 cm! Vysoce selektivní boilie, které jsem dobu testování „vyladili“ tak, aby co nejméně lákalo malé ryby – podařilo se! |
Boilie na bázi vodních řas, planktonu, rostlin a jiných látek, s přídavkem mouček z vodních korýšů! Nenechte se zmást zelenou barvou a myšlenkou, že je toto boilie určeno pro lov amurů. Vodní plankton a korýše filtrují všechny kaprovité ryby! Zelená barva je docílena výběrem přírodních látek, ne jako tomu je u spousty výrobců, kteří své směsi záměrně, uměle dobarvují. Toto boilie obsahuje výtažky látek, které se vytváří pomocí fotosyntézy zejména v teplých letních dnech, kdy teplota vody dosahuje svého maxima. Jedná se o přírodně, živinami nabité, vysoce stravitelné boilie. |
Boilie na bázi mouček sušené zeleniny a hub, které tímto spojením tvoří absolutně odlišnou nástrahu, od všech ostatních na trhu! Pečlivě vybrané suroviny jako například sušená mrkev, sušená cibule, směs sušených hub a další, vytvořily slanou, až kořeněnou chuť této nástrahy. Podobně jako se některé houby při zpracování barví přirozenou reakcí do modré barvy, je toto boilie zbarveno do podobného odstínu. Toto z části zaručují použité suroviny v něm obsažené a v úplném závěru je boilie vyšperkováno mletým pepřem. Samotné složení nástrahy vytváří v reakci s vodou mazlavý povlak na povrchu, což zaručuje špičkovou atraktivitu i bez zvýrazňování nástrahy například dipem či obalovací pastou! |
Pelety
Pelety na bázi ořechových mouček a mléčných proteinů s přídavkem sladké ořechové esence, která svým nádechem připomíná příjemnou vůní čerstvých oplatků! Tyto pelety jsou za studena lisovány vysokotlakým lisem a není v nich obsaženo žádné pojivo či lepidlo. Je tedy zaručena okamžitá rozpustnost a atraktivita. Doba rozpadu se pohybuje mezi 2–4 hodinami podle průměru pelety, teploty vody a aktivitě menších ryb. |
Pelety na bázi ovocných mouček a ptačích zobů s přídavkem extrémně silné jablečné esence! Tyto pelety jsou za studena lisovány vysokotlakým lisem a není v nich obsaženo žádné pojivo či lepidlo. Je tedy zaručena okamžitá rozpustnost a atraktivita. Doba rozpadu se pohybuje mezi 2–4 hodinami podle průměru pelety, teploty vody a aktivitě menších ryb. |
Pelety na bázi rybích mouček a extraktů s přídavkem velmi silné pepřové esence! Tyto pelety jsou za studena lisovány vysokotlakým lisem a není v nich obsaženo žádné pojivo či lepidlo. Je tedy zaručena okamžitá rozpustnost a atraktivita. Doba rozpadu se pohybuje mezi 2–4 hodinami podle průměru pelety, teploty vody a aktivitě menších ryb. |
Pelety na bázi masových mouček a extraktů s přídavkem esence nechutně páchnoucí mrtvoly! Tyto pelety jsou za studena lisovány vysokotlakým lisem a není v nich obsaženo žádné pojivo či lepidlo. Je tedy zaručena okamžitá rozpustnost a atraktivita. Doba rozpadu se pohybuje mezi 2–4 hodinami podle průměru pelety, teploty vody a aktivitě menších ryb. |
Pelety na bázi rostlinných mouček a extraktů vodních řas s přídavkem esence vodních korýšů! Tyto pelety jsou za studena lisovány vysokotlakým lisem a není v nich obsaženo žádné pojivo či lepidlo. Je tedy zaručena okamžitá rozpustnost a atraktivita. Doba rozpadu se pohybuje mezi 2–4 hodinami podle průměru pelety, teploty vody a aktivitě menších ryb. |
Pelety na bázi zeleninových mouček a extraktů s přídavkem silné cibulové esence! Tyto pelety jsou za studena lisovány vysokotlakým lisem a není v nich obsaženo žádné pojivo či lepidlo. Je tedy zaručena okamžitá rozpustnost a atraktivita. Doba rozpadu se pohybuje mezi 2–4 hodinami podle průměru pelety, teploty vody a aktivitě menších ryb. |
Obalovací pasty
Obalovací pasta MEDOVÝ OŘECH (honey nut), složená ze směsí pražených oříšků a mléčných ptačích zobů, slouží k zatraktivnění nástrah pod háčkem a však dá se použít i samostatně jako chytací těsto. Po obalení nástrahy se působením vody začíná pasta pomalu omývat a vytváří tak okolo nástrahy velice atraktivní pachovou stopu, kterou oceníte hlavně v chladnějším období. Obalením např. boilie prodlužujete jeho dobu rozpadu až o několik hodin v závislosti na teplotě vody a aktivitě drobných ryb! Mírným navlhčením si můžete sami upravit konzistenci pasty těsně před použitím. |
Obalovací pasta JABLEČNÝ MOŠT (cider), složená z potravinářských, ovocných mouček slouží k zatraktivnění nástrah pod háčkem a však dají se použít i samostatně jako chytací těsto. Po obalení nástrahy se působením vody začíná pasta pomalu omývat a vytváří tak okolo nástrahy velice atraktivní pachovou stopu, kterou oceníte hlavně v chladnějším období. Obalením např. boilie prodlužujete jeho dobu rozpadu, až o několik hodin v závislosti na teplotě vody a aktivitě drobných ryb! Mírným navlhčením si můžete sami upravit konzistenci pasty těsně před použitím. |
Obalovací pasta BAHENNÍ PATENTKA (mud worm), složená z rybích mouček a čerstvých pakomářích larev (patentek), slouží k zatraktivnění nástrah pod háčkem a však dá se použít i samostatně jako chytací těsto. Po obalení nástrahy se působením vody začíná pasta pomalu omývat a vytváří tak okolo nástrahy velice atraktivní pachovou stopu, kterou oceníte hlavně v chladnějším období. Obalením např. boilie prodlužujete jeho dobu rozpadu, až o několik hodin v závislosti na teplotě vody a aktivitě drobných ryb! Mírným navlhčením si můžete sami upravit konzistenci pasty těsně před použitím. |
Obalovací pasta OŽIVLÁ MRTVOLA (zombie), složená z masových mouček a našeho WW EXTRAKTU, slouží k zatraktivnění nástrah pod háčkem a však dá se použít i samostatně jako chytací těsto. Po obalení nástrahy se působením vody začíná pasta pomalu omývat a vytváří tak okolo nástrahy velice atraktivní pachovou stopu, kterou oceníte hlavně v chladnějším období. Obalením např. boilie prodlužujete jeho dobu rozpadu až o několik hodin v závislosti na teplotě vody a aktivitě drobných ryb! Mírným navlhčením si můžete sami upravit konzistenci pasty těsně před použitím. |
Obalovací pasta VODNÍ ŘASA (water algae) složená ze směsi rostlin, slouží k zatraktivnění nástrah pod háčkem. Dá se použít i samostatně jako chytací těsto. Po obalení nástrahy se působením vody začíná pasta pomalu omývat a vytváří tak okolo nástrahy velice atraktivní pachovou stopu, kterou oceníte hlavně v chladnějším období. Obalením např. boilie prodlužujete jeho dobu rozpadu až o několik hodin v závislosti na teplotě vody a aktivitě drobných ryb! Mírným navlhčením si můžete sami upravit konzistenci pasty těsně před použitím. |
Obalovací pasta CIBULOVÝ HŘIB složená z mouček sušené zeleniny a hub, slouží k zatraktivnění nástrah pod háčkem. Dá se použít i samostatně jako chytací těsto. Po obalení nástrahy se působením vody, začíná pasta pomalu omývat a vytváří tak okolo nástrahy velice atraktivní pachovou stopu. Obalením např. boilie prodlužujete jeho dobu rozpadu až o několik hodin, v závislosti na teplotě vody a aktivitě drobných ryb! Mírným navlhčením si můžete sami upravit konzistenci pasty těsně před použitím. |
Adresa pro případné vrácení zboží:
ELNER-BAITS, 28. října 35, 789 01 Zábřeh