
Termín
Platnost do 30. 3. 2018.
V ceně
- 200 g sýru Morbier
Rezervace: Není potřeba. Voucher uplatníte v provozovně
Využijte body ze zaměstnaneckých programů. Na tuto nabídku můžete využít body těchto benefitních společností:
- Pluxee (Sodexo) – převést body
- Edenred – převést body
- Benefit Plus – převést body
- Up – převést body
- Naše stravenka – převést body
Jak funguje převod benefitních bodů?
Luna byla původně koláčem francouzského sýra. Proto z ní také pořád kdosi ukrajuje.
„Řekněte sýr!“ Tak tohle úsloví by se mezi francouzskými fotografy neujalo. Následovala by totiž okamžitě otázka: „Jaký?“. Francie zná totiž sýrů stovky a zdokonaluje a kultivuje je po staletí. Nechte se jejich objevy provést francouzskou sýrárnou Fransýr v lukrativní pasáži Lucerna.
Dnes si odtud odnesete 200 g řemeslného sýra Morbier, který je charakteristický tenkou vrstvou rostlinného popela uprostřed. Chuťově jemný sýr se hodí jako otevírák do říše francouzských delikates. Přečtěte si o něm více.
Sýr Morbier se vyrábí řemeslnou cestou ze syrového mléka
francouzského kravského plemene Montbéliarde nebo Simmental. Když kdysi při výrobě tohoto sýru neměli zemědělci dostatek mléka, napadlo je posypat sýřeninu z prvního dojení tenkou vrstvou rostlinného popela, tím jí zakonzervovat a chránit, a po dalším dojení přidat sýřeninu druhou. To je důvodem vzniku černé žilky, kterou můžete na plátku sýru dobře pozorovat. Zrání sýru trvá minimálně 45 dnů. Pod vlhkou a mírně lepkavou kůrkou se skrývá měkká a pružná hmota. Morbier je chuťově jemný sýr s přídechem po smetaně a lískových oříšcích. Tento sýr se dá použít i na pokrm z rozpékaného sýru zvaný raclette. Po rozpečení je chuťově výraznější. Skvěle se hodí k lokálním vínům ze stejné oblast -i jako je např. tzv. vin jaune (žluté víno) a Côtes du Jura, ale hodí se i k jiným ovocným bílým nebo lehkým červeným vínům. |