Nechte se ošálit: testujeme zábavné muzeum plné optických klamů v centru Prahy

Nechte se ošálit: testujeme zábavné muzeum plné optických klamů v centru Prahy

Kristýna Kohoutová 5. 11. 2021

Co takhle vyrazit za zábavou? Jen kousek od Václavského náměstí se nachází Muzeum smyslů, které jsem za svůj profil Píšu, protože víno vyrazila otestovat. Muzeum je plné optických klamů a zábavných expozic, které skvěle probudí vaše smysly a ošálí vaši mysl. Čeká vás tu toho spousta, namátkou – lehnete si na postel plnou hřebíků, pověsíte se hlavou dolů (nebo ne tak docela?) a potrénujete balanc v tunelu, který se s vámi možná úplně celý točí… a možná je to úplně celé jen další klam.

Kdyby se vám náhodou zdálo, že takové muzeum je hlavně pro děti, dovolte mi vyvést vás z omylu. Je perfektní pro naprosto všechny věkové kategorie! Vzala jsem s sebou mamku a nadšené jsme byly obě. Měly jsme to štěstí, že nás provázela paní Gabriela, jednatelka Muzea smyslů, která byla moc milá a o všem nám pěkně povídala, takže to byl příjemný bonus.

Hned na začátku prohlídky nás čekala výzva v podobě zrcadlové chodby, ve které jsem asi tak čtyřikrát zabloudila a třikrát narazila sama do sebe. Když jsme se vymotaly, ocitly jsme se v místnosti vzhůru nohama, a tak jsme se hned pověsily hlavou dolů. Rozumějte vyfotily jsme se, fotku jsme otočily a tvářily se, že umíme takhle krásně viset.

Dopřály jsme si i skoro masážní zážitek – tedy krátký odpočinek na loži z hřebíků, čehož jsem se nejdřív bála, ale když jsem viděla, že mamka je úplně v pohodě a ještě haleká, že se jí tam líbí, zkusila jsem to taky a nelitovala jsem.

U většiny exponátů tady nechápu, jak fungují, ale u Amesovy místnosti… tam to nechápu ještě víc. Stouply jsme si s mamkou každá do jednoho rohu místnosti a najednou z jedné z nás byl obr a z druhé pidižvík. Jak, propánaboha, jak je tohle možný? Nevím, ale fotky jsme si odnesly skvělé (a taky nemusím rozumět všemu).

A páni, co mě úplně dostalo, to byl točící se tunel, který se reálně vůbec nehýbe, ale díky animaci na stěnách máte pocit, že se s vámi točí dokola úplně celý svět. Uznávám, že jsem trochu pištěla, ale uklidňuje mě, že mamka pištěla ještě víc.

Další parádní optické klamy tu visí na zdi – tentokrát s trochou geometrie. Všechny je prozkoumejte a vsadím se, že nebudete vycházet z údivu stejně jako já. Doteď nerozumím tomu, jak dvě na první pohled tolik odlišné linky můžou být po přeměření pravítkem stejné.

Nejkrásnější z celého muzea pro mě byla konírna – to je místnost, ve které pořídíte naprosto parádní fotky jako ve stájích. Líbí se mi její historie, opravdu tu stojí už od 18. století a některé prvky majitelé muzea zachovali, takže to má opravdu kouzlo.

Řada došla i na srandičky jako hlava na talíři a pak už se šlo zkoušet čichové buňky – v muzeu visí pár „chobotů“, ze kterých jdou krásné vůně. Schválně zkuste, jestli bez nápovědy poznáte, jaké to jsou. A aby všechno nebylo pořád jen tak růžové, zkuste odhadnout i ne tolik příjemné vůně, které tu mají také.

Zkrátka a dobře – celou dobu nám oči přecházely a nevěděly jsme, kam dřív koukat a čemu věřit. Testování nás moc bavilo, muzeu dáváme 10 bodů z 10. Je parádně propracované, na konci se navíc můžete pokochat kaledioskopem a třeba si i odnést fotku jako já. A když se vám pořád ještě nebude chtít pryč, sedněte si ke stolečku a pusťte se do jednoho z mnoha hlavolamů.

Rozhovor s Gabrielou, jednatelkou Muzea smyslů

Jak vás napadlo otevřít právě takové muzeum?

Majitelé tento nápad dostali při cestách s rodinou a dětmi. Viděli potenciál ve vybudování specializovaného muzea, které nebude mít žádné hranice, co se týče věku a generací, a bude zábavné, ale zároveň i vzdělávací. Zaměřili se na vytvoření konceptu, kde pro návštěvníky bude tím hlavním objevovat smysly. Otevření muzea přecházely dva ruky výzkumu, jak lidé vnímají svými smysly.

Jaké smysly tu tedy můžeme stimulovat?

V muzeu je přes 50 exponátů připravených, aby probudily vaše smysly – jak vidíme, slyšíme, čicháme, dotýkáme se. V muzeu napálíme váš zrak iluzemi, poškádlíme váš sluch úžasnými zvuky, vyzveme vás, abyste si sáhli na tajemné předměty a abyste zkusili svůj balanc.

V čem je vaše muzeum jiné než ostatní muzea tohoto druhu v Praze?

Myslíme si, že v Praze je mnoho úžasných tzv. netradičních muzeí. V čem je naše muzeum jiné, to napovídá název – jsme Smysly, které ve vás probouzíme ještě víc. Návštěvníky čekají unikátní expozice včetně Amesova pokoje a točícího se tunelu, pobaví se u interaktivních zvukových prvků a stanou se hvězdami ve hře Návrat Golema.

Co máte na muzeu nejraději?

Nejraději se muzeem procházím a dívám se, kolik legrace naši návštěvníci zažívají. Kdybych si musela zvolit jednu expozici, byla by to konírna, protože je to místnost z 18. století, která byla původně stájí. Slavní evropští 3D umělci malovali pokoj tři měsíce a vytvořili efekt českých koní a stájí.

Kombinace 3D malby a pokoje z 18. století dokonale spojuje historii a moderní svět. K zážitku přispívá, že tady stačí jen stát na zemi a získáte úžasnou fotku, jako byste se vznášeli.

Jaké máte plány do budoucna? Chystáte se přidávat nějaké expozice?

Pracujeme na neustálém vylepšování konceptu, a to prostřednictvím výzkumu a pečlivého naslouchání našim návštěvníkům. V současné době máme několik modernizovaných výstav, jako např. místnost vzhůru nohama, Amesova místnost a interaktivní zvuková expozice s Golemem.

V budoucnu chceme muzejní zážitky ještě rozšířit a jako společnost budeme dále růst v rámci franšízových a investorských příležitostí, které nabízíme po celém světě. 

Jak se vám článek líbil?

Kristýna Kohoutová

„Ráda píšu a ráda piju víno…“ Tak tady můj medailonek začínal, když jsem ještě něco vydržela. Teď jsem nucená ho aktualizovat na: Ráda píšu a ráda si jednou za týden cucnu decky vína. Baví mě taky zpěv, cestování, knížky (jednoho dne dopíšu tu svoji) a slepice. Žiju v Praze, ale krev mám pořád jihočeskou, a tak se domů, do Budějc, ráda vracím. Víc mě najdete na @kristynakohout

Zaujal vás článek? Tohle se vám bude líbit!

Nahoru