Přes 40 tipů kam na Moravě k vodě. Největší aquapark, potápění i klasická koupaliště

Přes 40 tipů kam na Moravě k vodě. Největší aquapark, potápění i klasická koupaliště

Kateřina Suchanková 12. 8. 2021

Aby bylo vaše léto samá voda, vydejte se prozkoumat naše osvědčené tipy na koupání i nejrůznější vodní zážitky po celé Moravě. Je libo blbnout na flyboardu nebo wakeboardu? Jen to zkuste, zvládla to i jedna naše zákaznice těsně před svými 70. narozeninami! Nebo vás láká spíš relax? Pak zamiřte do rozlehlých vodních rájů, kterých je na Moravě taky dost, v čele s vyhlášeným Aqualandem Moravia.

Nejen Morava: 50 tipů, kde se osvěžit v Čechách

Osvěžte se na plážích Vranovské přehrady.Osvěžte se na plážích Vranovské přehrady.

Jižní Morava – tuzemský Jadran i největší aquapark v Česku

I Česko má svůj Jadran! Respektive ho má jižní Morava, říká se tak totiž Vranovské přehradě. Plochu, ve které se zrcadlí majestátní zámek, můžete brázdit na plachetnici nebo třeba na šlapadle. Pláže jsou nejlepší přímo u Vranova nebo Podhradí nad Dyjí a u Bítova.

Dalším jihomoravským vodním rájem je Aqualand Moravia v Pasohlávkách u Novomlýnské vodní nádrže. Aqualand už možná dobře znáte, jde totiž o největší aquapark v ČR, v němž se dosyta vyřádíte na tobogánech a následně nadpozemsky zrelaxujete ve všemožných bublinkách a spa centru.

V relax zóně Aqualandu najdete sauny, vířivku, spa procedury. Super jsou třeba sirné koupele v termální vodě z vrtu Mušov. Když vám vyhládne, zajděte do restaurace Imperium. Pustí vás sem i v plavkách a z bufetu si sami naberete, na co máte zrovna chuť – od salátu po svíčkovou! Chválím i samoobslužný výčep piva a samoobslužné zařízení na točení vína.

RICHARD, když byl VE VODNÍM ŽIVLU

Kousek od Aqualandu pak najdete ještě areál vodních sportů Wake Park Merkur, kde můžete blbnout na nejrůznějších vodních skákadlech.

Aqualand Moravia vyzkoušela i blogerka Mili s rodinou

Kde se ještě vykoupat?

  • Biotop s fitness zónou a geoparkem u zámku Oslavany – skvělé i pro děti, pouze sem nesmí psi
  • Biotop Kovalovice s dětským brouzdalištěm a vodními prvky
  • Biotop Bohuslavice nedaleko Kyjova
  • Vodní nádrž Smraďavka u Buchlovic – koupání i rybaření, pohodová travnatá pláž

Vydejte se na výlet lodí po řece Svratce.Vydejte se na výlet lodí po řece Svratce.

Brno – srandy na Pryglu i potápění v lomu

Šlapadla na brněnské přehradě jsou už kultovní letní záležitostí. Zkusili jste už ale paddleboard? Otestujte svou rovnováhu na hladině největšího vodního díla vytvořeného na řece Svratce. Kolem celé přehrady je hned několik pláží a nechybí ani potřebné zázemí a stánky s občerstvením.

Bylo to super a vešli jsme se celá rodina (máma, táta a 8letý syn)!

Zdenka, která právě slezla z paddleboardu

Pokud máte pocit, že by vám na šlapadle nebo prkně bylo moc teplo, tak se do vody ponořte pěkně celí. ALBE Centrum potápění Brno pořádá v lomu Hostěradice kurzy potápění i ponory na zkoušku. Vyzkoušejte si na vlastní (nebo půjčený) neopren, jaké to je pozorovat svět pod vodou!

Brněnská přehrada je skvělým místem ke koupání i vodním sportům.Brněnská přehrada je skvělým místem ke koupání i vodním sportům.

Kde ještě si v Brně zaplavat?

  • Aquapark Kohoutovice
  • Koupaliště a krytý bazén Kraví hora
  • Koupaliště Riviéra, Královo Pole nebo Dobrák
  • Biotop Brno-jih nebo Chrlice
  • Jezero Rokle

Takto vypadá biotop Brno-jih.Takto vypadá biotop Brno-jih.

Haná a okolí – adrenalin na vodě i pod vodou

Flyboard na Nákle, raftování na Moravě, wakeboarding v Jedovnici… Hanácká placka se nezdá! Kromě toho, že se tu všude skvěle jezdí na kole, tak je tento kraj bohatý i na vodní zážitky. Vezměme to ale popořadě. U flyboardu by se vám mohlo zdát, že se moc neosvěžíte, když budete jen „nad“ hladinou. Tak s chutí do toho a překvapte sami sebe, jak dlouho se nad tou vodou udržíte. Při přistání se každopádně pořádně vymácháte.

Splnila jsem si další svůj sen a byl to nezapomenutelný zážitek. Zvítězila jsem sama nad sebou! Díky úžasným organizátorům a instruktorovi jsem to zvládla. Je to fakt skvělý zážitek. Všem vřele doporučuji. Když jsem to zvládla já ve svých skoro 70 letech, vy to můžete zkusit taky.

HANKA B., akční žena v nejlepších letech

Pokud by vám létání nad hladinou přišlo moc krátké, zamiřte od Nákla směrem k Olomouci, a to do Kemp Resortu Krásné Moravy, odkud vyplujete na raftovou jízdu divokými meandry řeky Moravy.

Na rozdováděnou vlnu se naladíte i při wakeboardingu. Prkno i veškeré další vybavení si půjčíte přímo na místě, ve Wakeboard areálu Jedovnice. V prostějovském Sea Horse Diving Centru si zase můžete vyzkoušet, jaký je denní chleba potápěčů. Pokud ale nepotřebujete, aby z vás adrenalin stříkal do všech stran, zajeďte klidně jen do některého z hanáckých aquaparků, kde řádění na skluzavkách a tobogánu můžete prostřídat taky s lenošením v bublinkách.

Kde se na Hané vykoupat?

  • Aquaparky v Olomouci, Prostějově a Vyškově
  • Přírodní koupání – Náklo, Donbas, přehrada Plumlov, vodní nádrž Křetínka
  • Koupaliště v Chropyni, Poděbradech, Vrahovicích a na Stražisku

Na Nákle vás překvapí čistá voda a možnosti vyžití.Na Nákle vás překvapí čistá voda a možnosti vyžití.

Beskydy – spousta možností přírodního koupání

Víc než po pokladech, které podle bájí ukrývá hora Radhošť, se v Beskydech vyplatí pátrat po místech na koupačku. V horkém létě vyrazte na Žermanickou přehradu, do aquaparku v Olešné nedaleko Ostravy, na přehradu Horní Bečva nebo k Bystřičce. Pokud jste otužilejší, pak zamiřte do Vyšní Lhoty, kde je na dvou splavech možné koupání v řece Morávce.

Co vás ale zaručeně nadchne, je možnost koupání se v pivu. Zamiřte do Rožnova pod Radhoštěm, kde kromě veřejného bazénu a koupaliště nabízí unikátní osvěžení těla i ducha také Rožnovské pivní lázně.

Na koupačku nemusíte hledat jen koupaliště, zajděte si do rožnovských lázní.Na koupačku nemusíte hledat jen koupaliště, zajděte si do rožnovských lázní.

Pivní lázně v Rožnově jsou balzám. Výborný přístup zaměstnanců a prostředí je super.

Milada, která si udělala i pivní doktorát

Divoký sever a léčivá síla vody v Jeseníkách

Téměř povinnou vodní zastávkou jsou v Jeseníkách termální lázně Velké Losiny s venkovními bazény, v nichž se dá koupat i za chladnějšího počasí. Přímo v Jeseníku pak zamiřte na městské koupaliště nebo vyzkoušejte, co všechno nabízí unikátní venkovní balneopark Vincenze Priessnitze.

Ještě bohatší možnosti koupání a vodních sportů pak nabízí vodní nádrž Slezská Harta na řece Moravici. Brázděte její hladinu nejen při plavání, ale třeba i na paddleboardu.

Na Slezské Hartě se bude líbit všem windsurferům.Na Slezské Hartě se bude líbit všem windsurferům.

Přírodní koupání v Jeseníkách

Lom Rampa má dokonale romantickou atmosféru.Lom Rampa má dokonale romantickou atmosféru.

Jak se vám článek líbil?

Kateřina Suchanková

Když zrovna není ověšena dětmi, ráda spí. Když zrovna nejí, což je její velmi oblíbená činnost, tak ráda spí. A když zrovna nejí, nespí, nebo nesetřásá (nenatřásá) děti, tak píše, čte nebo peče buchty. Když je dobře vyspaná a najedená, jde si zaběhat a jednou za rok se dostane i k boxovacímu pytli. Kromě své rodiny miluje Itálii, víno a spánek. 

Zaujal vás článek? Tohle se vám bude líbit!

Nahoru