Exotická dovolená po Česku: v průměru vyjde na 41 500 Kč

Jak podle Čechů vypadá a kolik stojí luxusní dovolená v exotických zemích? V průměru za ni Češi utratí 41 500 Kč na osobu. Nejčastěji se přitom vydají směrem do Asie, ať už jsou to Spojené arabské emiráty nebo dále do jižní a jihovýchodní Asie. Vyplývá to z dat cestovní kanceláře Zanzo, která se specializuje právě na luxusní dovolené v exotických zemích. Zajímavostí je fakt, že již nyní Češi plánují vánoční pobyty.

Přestože jsou asijské země synonymem pro levnou dovolenou, Češi zde nejčastěji hledají právě luxus. “Přibývá klientů, kteří si chtějí dopřát něco mimořádného a zejména se vyhnout masám turistů, proto hledají v dané lokalitě to nejlepší a nadstandardní služby a to jak při pobytech, tak i poznávacích zájezdech. Tomu odpovídá fakt, že proti klasické dovolené v Česku nebo Evropě nejvíce využívají first minute nabídky. Dovolenou pečlivě plánují dlouho dopředu, ” zdůraznil Stanislav Bartoška, který CK Zanzo vede. Podle něj luxus ve spojení s exotikou klienti plánují až půl roku dopředu. Není proto překvapením, že už během léta plánují vánoční pobyty.

Zanzibar, Spojené arabské emiráty, Maledivy,   Thajsko, Bali a Vietnam a patří dlouhodobě mezi nejvyhledávanější exotické dovolené. Pokud jde o luxusní dovolenou, standardem jsou čtyř a pětihvězdičkové hotely, all inclusive a privátní transfer z letiště a ubytování s výhledem na moře. V ceně zájezdu je pak pro větší komfort rovnou i cestovní pojištění. Délka trvání pobytu je nejčastěji 7 až 12 nocí. “Češi se postupně naučili být nároční a vyžadovat služby na srovnatelné úrovni jako poskytují například německé cestovky. Ty patří v cestovním ruchu na evropské úrovni mezi vyhlášené, ” nabídl srovnání Bartoška s tím, že právě CK Zanzo s německými cestovkami spolupracuje a nabízí tak vyšší standard, než je tomu běžně u tuzemských cestovek.

Jaký profil má klient luxusní dovolené? Nejčastěji jde o lidi ve věku od 30 do 55 let, kteří cestují bez dětí. “S věkem přibývá náročných klientů, kteří chtějí nejlepší servis a naopak nechtějí plánovat dovolenou na vlastní pěst, kde je velké riziko, že věci nedopadnou tak, jak by si přáli. Samozřejmě úměrně s tím roste i cena, kterou jsou ochotni zaplatit, ” dodal Bartoška s tím, že přibývá Čechů, kteří jsou ochotni zaplatit za pobyt či poznávací zájezd i sto tisíc korun.

20. června 2019