Uložit Uloženo

Tematin

Z hradu, který byl postaven ve 13. století, sice už zůstaly pouze ruiny, ale turisty a návštěvníky láká dodnes. Zřícenina se nachází v horách Považského Inovce, mezi obcemi Hrádok a Louka. Abyste se na toto pohádkové místo dostali, musíte si kopec poctivě vyšlapat, vede sem několik turistických stezek. 

Na toto místo se vybrala i naše blogerka Evely, která se svou rodinou ráda navštěvuje výjimečná místa.

Tematin je velmi nenápadná zřícenina mezi Piešťany a Novým městem, přesněji mezi obcemi Hrádok a Louka. Pokud víte, kde ho máte hledat, tak ho na malý okamžik zahlédnete iz dálnice v kopcích nedaleko minerální vody Lucka.

Vede tam několik cest, my jsme si vybrali tu z Hradku. Je to nenáročná, asi hodinková procházka, dokonce to zvládne i terénní kočár. Objedete pár domů a ocitnete se v lese.

Není to frekventované místo, tak si můžete vychutnat to ticho a šum lesa, případně se zaposlouchat do zpěvu ptáků. Dovede vás k hradu, který uvidíte až těsně před koncem.

Je to už jen jeho zřícenina, ale zachovaly se zdi a okna. Samozřejmě nechybí z něj nádherný výhled na okolí. Tematin je dostupný celoročně, během letní sezóny se platí symbolické vstupné (1 €), a je zde otevřen i malý obchůdek se suvenýry. Jejich zakoupením přispějete na opravy hradu, které již v současnosti probíhají a provádějí je dobrovolníci.

V okolí jsou louky s ohnisky, takže si můžete založit oheň a opéct špekačky. Připadne si tam zahrát různé hry. Je to příjemný výlet s kamarády, děti si s kámoši cestu k hradu i samotný hrad užijí, i se navzájem pohánějí dopředu, takže jim nemusíte celou cestu říkat už jen kousek;))

Na náměstí ve vesničce Lúka si můžete prohlédnout jak hrad vypadal ve skutečnosti, je tam totiž jeho malá napodobenina. 

Lajk od maminky Evely

Je to jeden z hradů, na který si musíte vyšlapat. Cesta vzhůru však není vůbec náročná a zvládnete ji is dětmi.

Nahoru