Lom Velká Amerika

Vápencový lom Velká Amerika je právem přezdívaný český Grand Canyon. Při dechberoucím pohledu na skály a průzračné jezero budete mít opravdu pocit, že jste se ocitli na jiném kontinentu. Velká Amerika láká filmaře, romantiky, dobrodruhy i milovníky záhad

Nádherné skály, jezera i tajemné chodby

Jedná se o zatopený vápencový lom, který je přibližně 800 metrů dlouhý a 200 metrů široký. Jeho hloubka se odhaduje až na 100 metrů. Na dně jsou dvě jezera s průzračnou vodou, která jsou navzájem propojená. Velká Amerika je ze soustavy vápencových lomů největší, ale není jediný – kousek vedle se nachází Malá Amerika, která je také zatopena křišťálově čistou vodou. Oba lomy jsou propojené soustavou podzemních štol, do kterých se ale bez doprovodu nedostanete.

Tip: Další lomy, které si v blízkém okolí můžete prohlédnout, se nazývají Mexiko a Kanada.

Jakkoli nádherná modrá voda na dně lomu láká ke koupání, je přístup do všech lomů přísně zakázán. Stezky po skalách jsou strmé a nezabezpečené a cesta je riskantní. Bezpečně si jej prohlédnete z vyhlídky přímo u parkoviště, nebo z pěšin kolem lomů.

Tip: Spojte výlet s návštěvou jednoho z nejznámějších hradů u nás – ke Karlštejnu to máte pěšky jen 6 km, autem cca 10 km.

Legenda o Hagenovi

Lomy se soustavou štol a tajemných chodeb mají také své legendy. Nejznámější z nich je ta o Hansi Hagenovi - podle jedné z pověstí to byl voják wermachtu, který se ke konci 2. světové války zapomněl při ústupu německých vojsk a musel se schovat ve štolách. Jeho šílený duch prý straší v chodbách dodnes a má na svědomí spoustu záhadných zmizení. Můžete ho i přivolat, stačí zazvonit na starý důlní gong, který v jedné ze štol pořád visí, a třikrát zvolat jeho jméno. Málokdo se toho ale odváží.

Zajímavost: Originál důlního gongu se nachází ve skanzenu v Solvayových lomech, v „Hagenově“ štole je pouze jeho kopie. 

Nahoru