Dezerty z oříšků, po kterých se zapráší: Banana bread, ořechové řezy a sušenky

Dezerty z oříšků, po kterých se zapráší: Banana bread, ořechové řezy a sušenky

Kateřina Suchanková, Jana Šupolíková 3. 3. 2022

Je úplně jedno, jestli vás je doma šest, nebo bydlíte sami. Tyhle buchty a sušenky se na vašem stole dlouho neohřejí (nebo spíš nestihnou vychladnout), jak skvělou mají chuť. Všechny tři recepty sepsala, upekla a šťastlivcům ze svého okolí dala ochutnat kolegyně Jana a sklízela za ně jen slova chvály. Pokud se do přípravy dezertů taky pustíte, očekávejte jednu pochvalu za druhou a hlavně samé spokojené pupíky.

Pistáciové sušenky (20 ks)

Po těchto sušenkách se jen zaprášilo, i když jsme je předložili dětem, které tvrdí, že pistácie nerady. Na to, že vypadají a voní jako tyto zelené oříšky, totiž po prvním kousnutí úplně zapomněly.

Pistáciové sušenky si zamilujete pro jejich nadýchanou a současně křupavou strukturu.Pistáciové sušenky si zamilujete pro jejich nadýchanou a současně křupavou strukturu.

Ingredience:

  • 100 g pistáciové mouky Alika
  • 100 g mandlové mouky Alika
  • 30 g škrobu (použili jsme tapiokový)
  • 1 lžička prášku do pečiva bez fosfátů (a bez lepku)
  • 100 g cukru moučka
  • 2 celá vejce

Uvidíte, že ze stolu zmizí rychlostí blesku.Uvidíte, že ze stolu zmizí rychlostí blesku.

Postup:

  1. Troubu si předehřejte na 175 °C. Horkovzduch na 170 °C.
  2. Důkladně promíchejte všechny suché ingredience. Přidejte 2 vejce a promíchejte. Nebojte se toho, získáte mokrou hmotu, ale ne tekutou.
  3. Lžičkou pokládejte na plech vyložený pečícím papírem malé hromádky. Nechte mezi nimi dost místa, roztečou se do sušenek. Těsto by vám mělo vyjít na 20 sušenek (2 plechy). Dejte do trouby a pečte zhruba 13–15 minut. Ve třetině pečení je můžete posypat pro ozdobu nasekanými pistáciemi (my jsme použili pistáciovou mouku).
  4. Hotové sušenky nechte vychladnout na plechu a poté skladujte ve vzduchotěsné dóze. Pevně věříme, že ale nebude co skladovat. Uvnitř jsou sušenky vláčné, skoro až marcipánové, na povrchu jsou křupavé.

Sušenky ozdobte drcenými pistáciemi nebo popraškem pistáciové mouky.Sušenky ozdobte drcenými pistáciemi nebo popraškem pistáciové mouky.

Nejsnadnější ořechové řezy s jablky

Tyhle řezy zabodují jako samostatná buchta nebo i s krémem. Těsto je díky jablíčkům tak vláčné, že proti němu nebudou protestovat ani ti, co oříškové dobroty moc nemusí.

Skvělá buchta, do které nemusíte dávat moc cukru, protože ji báječně osladí jablka.Skvělá buchta, do které nemusíte dávat moc cukru, protože ji báječně osladí jablka.

Ingredience:

  • 3 větší jablka
  • 150 g mouky z vlašských ořechů (hodí se i pekanová)
  • 100 g hrubé pšeničné mouky
  • 100 g celozrnné špaldové mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva bez fosfátů
  • 50 g hnědého cukru (lze i cukr krupice, třtinový, můžete použít i med nebo javorový sirup)
  • 2 vejce
  • 120 ml oleje (my jsme použili řepkový šetrně rafinovaný, lze použít i rozpuštěné máslo nebo ghí)
  • 1 lžička přírodního vanilkového extraktu
  • 2 lžíce ořechové mouky na posypání (lze vynechat)

Jako krém postačí jogurt nebo zakysaná smetana, ale klidně řezy promažte vanilkovou kombinací s mascarpone.Jako krém postačí jogurt nebo zakysaná smetana, ale klidně řezy promažte vanilkovou kombinací s mascarpone.

Postup:

  1. Troubu si předehřejte na 180 °C. Jablka oloupejte a nastrouhejte nahrubo (lze strouhat i neloupaná). Přidejte olej, vejce a vanilkový extrakt. Do jiné mísy si odvažte suché ingredience a důkladně je promíchejte. Obě směsi dobře promíchejte a vlijte na plech. Máte dvě možnosti.
  2. Těsto upečete jako „buchtu“ v menším pekáčku. Dezert potom ozdobíte krémem jen na vrchu. V tomto případě pečte asi 40 minut.
  3. Nebo směs nalijete na klasický velký plech, rozetřete do tenké vrstvy. Hotový vychladlý plát přepůlíte, jednu polovinu pomažete oblíbeným krémem a na krém položíte druhou vrstvu, namažete znovu krémem a posypete ořechy. Vytvoříte si tak řezy promazané krémem. Tenký plát pečte asi 20 minut.
  4. Těstu by slušely i muffinové formičky nebo formičky na malé bábovičky – podle velikosti pečte opět zhruba 20–30 minut.

Jak na krém?

Těm, co nepotřebují extra sladký dezert, doporučujeme navrch přidat jen neochucenou zakysanou smetanu nebo bílý jogurt. Stáhne sladkost dezertu a příjemně osvěží. Na promazání si dopřejte hutnější krém, aby vám po stranách nevytékal a nevpil se do těsta. Skvělé a velmi slavnostní bude mascarpone smíchané s krémovým sýrem.

  • 250 g mascarpone (1 balení)
  • 200 g krémového sýru typu žervé (Palouček, Gervais, Philadeplhia, Lučina)
  • 1 lžička moučkového cukru (podle chuti můžete přidat, nebo úplně vynechat)
  • 1 lžička citronové šťávy nebo vanilkového extraktu

Tip: Hutný vanilkový krém bude chutnat i dětem jako domácí pribináček.

Těsto je po upečení krásně vláčné a nadýchané.Těsto je po upečení krásně vláčné a nadýchané.

Banánový chlebíček z pekanové mouky

Hledáte ideální svačinovou buchtu, která zasytí a zároveň není plná cukru? Oblíbený banana bread je tou pravou volbou. Cukru nemusíte dávat moc, protože těsto skvěle osladí banány a báječnou chuť mu dodá vysokoprocentní čokoláda.

Banánový chlebíček s ořechy naplní celou kuchyň neodolatelně sladkou vůní.Banánový chlebíček s ořechy naplní celou kuchyň neodolatelně sladkou vůní.

Ingredience:

  • 100 g mouky z pekanových ořechů
  • 100 g polohrubé mouky
  • 50 g cukru krupice (použili jsme hnědý řepný cukr)
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 lžička prášku do pečiva bez fosfátů
  • 3 menší zralé banány (240 g)
  • 100 g povoleného másla nebo ghí
  • 50 g nasekané vysokoprocentní (cca 70%) čokolády nebo čokoládových peciček
  • Volitelně: 1 lžička vanilkového extraktu, 1 zralý banán na ozdobu

Banana bread můžete ozdobit rozkrojeným banánem.Banana bread můžete ozdobit rozkrojeným banánem.

Postup:

  1. Troubu si předehřejte na 170 °C. Oloupané banány, vejce a máslo/ghí dejte do mísy a rozmixujte tyčovým mixérem, přidejte vanilkový extrakt. Do jiné mísy si odvažte suché ingredience a důkladně je promíchejte.
  2. Smíchejte lžící obě směsi dohromady, nalijte těsto do formy na chlebíček vyložené pečícím papírem (případně formu vymažte důkladně máslem a vysypte hrubou moukou). Na vrch můžete položit oloupaný a podélně přepůlený banán, nasekané ořechy i další čokoládu. Nemusíte ale zdobit vůbec nijak, chlebíček bude výtečný i bez zdobení.
  3. Pečte zhruba 60–70 minut. Neotevírejte troubu v průběhu pečení. Až těsně před koncem pečení vyzkoušejte propečení špejlí. Pokud vyjde suchá, máte hotovo. Pokud na ni ulpí syrové těsto, nechte chlebíček ještě 10–15 minut dopékat.
  4. Hotový chlebíček nechte asi 10 minut odpočívat ve formě a potom jej přendejte vychladnout na mřížku. Krájet ho můžete ještě vlažný.

Kombinace oříšků, čokolády a banánového těsta je naprosto famózní.Kombinace oříšků, čokolády a banánového těsta je naprosto famózní.

Proč vůbec péct z oříškové mouky a ne jen z pšeničné? Třeba proto, že neobsahuje lepek, ale zato vám dodá víc bílkovin, minerálů a zdravých tuků. Nebo proto, že z ní dezerty chutnají naprosto božsky, jsou pěkně kypré a déle zasytí. Pokud vás ořechové mouky zaujaly, koukněte i na další recepty, které jsme pro vás vyzkoušeli na vlastní mlsné jazýčky. 

Jak se vám článek líbil?

Kateřina Suchanková

Když zrovna není ověšena dětmi, ráda spí. Když zrovna nejí, což je její velmi oblíbená činnost, tak ráda spí. A když zrovna nejí, nespí, nebo nesetřásá (nenatřásá) děti, tak píše, čte nebo peče buchty. Když je dobře vyspaná a najedená, jde si zaběhat a jednou za rok se dostane i k boxovacímu pytli. Kromě své rodiny miluje Itálii, víno a spánek. 

Jana Šupolíková

Jmenuju se Jana a před 8 lety jsem založila blog Muffinarium.cz. Důvod byl jednoduchý. Tenkrát ještě skoro neexistovaly foodblogy a na internetu nešlo najít slušný recept na domácí muffiny. Za ty roky jsem upekla stovky muffinů, dva syny a 3. místo na Foodblogu roku v kategorii Dezerty a pečení v roce 2014. 

Zaujal vás článek? Tohle se vám bude líbit!

Nahoru