Svatomartinské rohlíčky: Dva recepty, které letos musíte vyzkoušet

Svatomartinské rohlíčky: Dva recepty, které letos musíte vyzkoušet

Markéta v troubě 2. 11. 2023

Bez svatomartinských rohlíčků by to nebyl opravdový podzim. Vyberte si, zda letos připravíte jejich zdravější variantu nebo sáhnete po klasickém receptu. Oba jsou od foodblogerky Markéty v troubě a klidně je můžete vyzkoušet současně. Jedna dávka vám totiž stejně stačit nebude.

Recept na tradiční svatomartinské rohlíčky

Klasický recept na martinské rohlíčky počítá s náplní z vlašských oříšků. Pokud jim ale nefandíte, zkuste je nahradit mandlemi. Případně ořechy přes noc namočte, aby chutnaly jako čerstvé.

Ingredience:

  • Na těsto:
    400 g hladké mouky
    250 g zakysané smetany
    250 g studeného másla
  • Na náplň:
    200 g vlašských ořechů
    100 g smetany ke šlehání (30 %+)
    1/2 lžičky skořice
    2 lžíce medu

Postup:

  1. Do misky odvažte mouku, nakrájejte studené máslo na malé kostičky, přidejte zakysanou smetanu a vše rychle spojte v těsto (lze i velmi krátce v robotu). Hmota bude trochu lepit, ale mouku nepřidávejte, aby těsto zůstalo křehké. Pracovat se s ním bude nakonec dobře. Těsto zabalte do potravinářské fólie a dejte alespoň na hodinu vychladit do lednice.
  2. Mezitím si připravte náplň. Do rendlíku dejte namleté či rozmixované vlašské ořechy, přidejte smetanu a skořici. Za stálého míchání směs krátce provařte (cca 1 minutu).
  3. Troubu rozehřejte na 175 °C. Vychlazené těsto rozdělte na 4 díly a každý díl rozválejte na hladkou moukou pomoučeném válu do tvaru kruhu o tloušťce cca 3 mm. Každý kruh nakrájejte na 8 dílků (jako pizzu). Na širší část každého dílku dejte malou lžičku náplně a zarolujte směrem do středu do tvaru rohlíčku. Konce stiskněte k sobě, aby náplň nevytekla.
  4. Rohlíčky skládejte na plech vyložený pečicím papírem, potřete rozšlehaným žloutkem a pečte cca 15 minut. Hotové rohlíčky nechte dojít na plechu na lince, poté můžete lehce pocukrovat.

Zdravější recept na martinské rohlíčky

Odlehčená varianta svatomartinských rohlíčků obsahuje o poznání méně másla a díky přimíchání oříškové mouky a využití tvarohové náplně má více bílkovin.

Ingredience:

  • Na těsto:
    220 g špaldové hladké mouky
    100 g vlašskooříškové mouky
    180 g zakysané smetany
    160 g studeného másla
  • Na náplň:
    250 g tvarohu v alobalu
    1 vejce
    1 lžíce vanilkového pudinkového prášku
    1 lžička citronové kůry
    Med či jiné sladidlo dle chuti

Postup:

  1. Do misky odvažte špaldovou mouku a vlašskooříškovou mouku, nakrájejte studené máslo na malé kostičky, přidejte zakysanou smetanu a vše rychle spojte v těsto (lze i velmi krátce v robotu). Hmota bude trochu lepit, ale mouku nepřidávejte, aby těsto zůstalo křehké. Pracovat se s ním bude nakonec dobře. Těsto zabalte do potravinářské fólie a dejte alespoň na hodinu vychladit do lednice.
  2. Mezitím si připravte náplň. V misce smíchejte tvaroh z alobalu, vejce, lžíci vanilkového pudinkového prášku (nikoli vařeného pudinku), přidejte lžičku citronové kůry a oslaďte medem či sladidlem dle vlastní chuti.
  3. Troubu rozehřejte na 175 °C. Vychlazené těsto rozdělte na 3 díly a každý díl rozválejte na hladkou moukou pomoučeném válu do tvaru kruhu o tloušťce cca 3 mm. Každý kruh nakrájejte na 8 dílků (jako pizzu). Na širší část každého dílku dejte malou lžičku náplně a zarolujte směrem do středu do tvaru rohlíčku. Konce stiskněte k sobě, aby náplň nevytekla.
  4. Rohlíčky skládejte na plech vyložený pečicím papírem, potřete rozšlehaným žloutkem a pečte cca 15 minut. Hotové rohlíčky nechte dojít na plechu na lince, poté můžete lehce pocukrovat.

Křehoučkými rohlíčky s lahodnou náplní u vás posvícenské hodování nekončí? Paráda! Tak to pro vás máme ještě několik tipů, jak vyladit svatomartinské menu k dokonalosti i v domácích podmínkách. 

Jak se vám článek líbil?

Markéta v troubě

Původně jsem si založila profil Markéta v troubě jen jako úložiště svých osvědčených receptů. Velmi rychle však začali přibývat odběratelé, kteří se těšili na další zajímavé dobroty. Vaření a pečení je pro mě největší koníček a baví mě dělat dny lahodnější a krásnější. Nejvíce mě hřeje u srdce, když mi ostatní posílají fotky povedených pochoutek, které vytvořili právě na základě zveřejněných receptů. 

Zaujal vás článek? Tohle se vám bude líbit!

Nahoru