Ramen, phở bò nebo Tom Yum. Vyznáte se v asijských jídlech?

Ramen, phở bò nebo Tom Yum. Vyznáte se v asijských jídlech?

Sandra Soukupová 10. 10. 2020

Také se při procházení asijských jídelních lístků cítíte občas ztraceně? Nevíte, co si dát, a ani fotky jídel vám příliš nepomáhají? Nezoufejte a naučte se rozklíčovat názvy nejoblíbenějších asijských jídel v Česku. Pokaždé tak s jistotou najdete minimálně jedno jídlo, které dobře znáte. Tak s chutí do toho, pojďme zjistit, co je to to slavné bún bò Nam Bộ, bún chả nebo tajemné shabu-shabu.

Polévka phở bò – vietnamský hit

Snad nejoblíbenější asijskou polévkou pod sluncem je vietnamská polévka phở. Je to lahodný vývar se širokými rýžovými nudlemi, plátky masa a jarní cibulkou. Populární je zejména polévka phở bò neboli hovězí vývar a phở gà čili kuřecí vývar.

Phở bò najdete v každé vietnamské restauraci. Tohle je z pražské restaurace Tonkin v Dejvicích.Phở bò najdete v každé vietnamské restauraci. Tohle je z pražské restaurace Tonkin v Dejvicích.

Věděli jste, že… phở je název nudlí využívaných při přípravě této polévky? Mohou být součástí jiných jídel, takže když uvidíte phở v názvu pokrmu, nemusí jít nutně o polévku.

Polévka phở se zpravidla dochucuje limetkou, chilli papričkami, rybí omáčkou, vietnamskou pálivou omáčkou tương ớt nebo srirachi, bambusovými výhonky a čerstvými bylinkami jako koriandr, thajská bazalka nebo máta. Přímo u stolu si ji můžete vytunit ještě porcí chilli a limetkovou šťávou.

Druhy polévky phở

  • Phở bò – hovězí vývar
  • Phở gà – kuřecí vývar
  • Phở chay – vegetariánský vývar, místo masa v něm může být tofu, ale pozor, některé polévky jsou dochucované rybí omáčkou
  • Phở vịt – kachní vývar
  • Phở thập cẩm – mix s různými druhy masa

Doporučil bych ještě Phở bò tái – hovězí vývar, ve kterém se během pouhých 2 vteřin spaří syrové maso, které je pak krásně šťavnaté a má silnou chuť. Mezi Vietnamci je toto jídlo velmi populární.

Zui, kolega, který na vietnamské kuchyni vyrostl

Jak jíst phở? Polévka phở se jí hůlkami a lžící. Ze začátku to může být boj, ale s trochou cviku hůlky rychle zkrotíte. Pomocí hůlek naberte nudle na lžíci, tu ponořte do vývaru a šup s ní do pusy. Zajímavé také je, že hovězí maso není v polévce nakrájené tak, jak jsme zvyklí. Plavou v ní celé plátky.

Kromě klasiky s hovězím masem zkuste také variantu s kuřecím neboli phở gà.Kromě klasiky s hovězím masem zkuste také variantu s kuřecím neboli phở gà.

Tradičně se polévka phở podává ve velkém talíři a poslouží jako plnohodnotný oběd, druhé jídlo byste už nejspíš nesnědli. Některé restaurace ale nabízejí i menší porci, abyste si mohli dát druhý chod.

Vietnamský salát bún bò Nam Bộ

Dalším vietnamským jídlem, které se v Česku těší nesmírné oblibě, je salát bún bò Nam Bộ. Základem jsou kulaté rýžové nudle bún, následuje hovězí maso, sladkokyselá rybí omáčka, pražené arašídy, bylinky a zelenina – typicky mrkev, okurka, salát, mungo klíčky a restovaná cibulka. Rybí omáčku dostanete k jídlu zvlášť, můžete si tedy nalít jen tolik, kolik chcete.

Bún bò Nam Bộ je v Česku hodně populární. Takhle krásně vám ho naservírují v pražské restauraci Khomfi.Bún bò Nam Bộ je v Česku hodně populární. Takhle krásně vám ho naservírují v pražské restauraci Khomfi.

Kromě této klasiky se dá sehnat i verze bez rybí omáčky neboli bún bò khô a také bún bò xào, což je stejné jídlo jen s restovaným hovězím.

Věděli jste, že… Nam Bộ je vietnamský název pro oblast Kočinčína na jihu Vietnamu a východě Kambodže?

Grilovaný vietnamský bůček bún chả

Ve Vietnamu ještě chvilku zůstaneme. Musíte totiž ochutnat bún chả neboli marinovaný a poté grilovaný vepřový bůček s rýžovými nudlemi bún, koriandrem a sladkokyselou pikantní zálivkou nước chấm, ve které maso i nudle namáčíte. Tohle senzační jídlo pochází z Hanoje a zajímavé je, že v každé části Vietnamu je zálivka trošku jiná. Základem je sice vždy tradiční rybí omáčka, ale můžete narazit na jemnější nebo naopak výraznější chuť zálivky.

Tohle je bún chả, marinovaný a poté grilovaný vepřový bůček s rýžovými nudlemi bún, koriandrem a sladkokyselou pikantní zálivkou nước chấm.Tohle je bún chả, marinovaný a poté grilovaný vepřový bůček s rýžovými nudlemi bún, koriandrem a sladkokyselou pikantní zálivkou nước chấm.

Slovníček nejčastějších vietnamských jídel včetně výslovnosti

  • Bún [bun] – kulaté rýžové nudle, jedny z nejoblíbenějších
  • Bò [bo] – hovězí maso
  • Gà [ga] – kuřecí maso
  • Lợn [lon] – vepřové maso
  • tôm [tom] – kreveta
  • Đậu phụ [dau fu] – tofu
  • Gạo [gao] – rýže
  • Nước chấm [nuoc čam] – zálivka na namáčení pokrmů
  • Nước mắm [nuoc mam] – rybí omáčka
  • Phở [fə] – stejnojmenné široké rýžové nudle
  • Bánh mì [báň mi] – vietnamská bageta
  • Bún chả [bun ča] – grilovaný bůček s nudlemi bún
  • Bún bò Nam Bộ [bun bo Nam Bo] – hovězí maso s nudlemi bún, zeleninou a sladkokyselou zálivkou
  • Cơm rang [kom záng] – smažená rýže s masem a zeleninou neboli „vietnamské rizoto“

Bageta bánh mì – fantastická rychlovka

Vietnamské bagety bánh mì jsou top! Poctivé a plné čerstvých surovin, které se chuťově skvěle doplňují. Zakousnete se třeba do marinovaného hovězího masa s okurkou, nakládanou mrkví, koriandrem a majonézou. K dostání jsou také bagety s vepřovým či kuřecím masem nebo vegetariánské s tofu. Rozhodně to není jídlo do ruky, vyplatí se k bagetě sednout. Je totiž nacpaná k prasknutí a byla by škoda, kdyby vám dobroty vypadly na zem.

Bagety bánh mì jsou plné masa a zeleniny. Vietnamci mají rádi zejména ty s paštikou (paté).Bagety bánh mì jsou plné masa a zeleniny. Vietnamci mají rádi zejména ty s paštikou (paté).

Zajímavost: Ve Vietnamu jsou nejoblíbenější bagety s paštikou (paté), na plátky krájeným vepřovým masem, trochou zeleniny a chilli.

Vietnamské jarní a letní závitky

Jde o rolky z rýžového papíru, které jsou naplněny nejrůznějšími surovinami. Uvnitř najdete hlavně rýžové nudle se zeleninou, bylinkami, krevetami, masem nebo tofu. Podávají se jako předkrm a můžete je znát také pod jejich anglickými názvy. Letní závitky neboli summer rolls jsou příjemně osvěžující a lehké, jarní závitky neboli spring rolls jsou naopak trochu těžší, protože se po zabalení ještě smaží. Často se k nim přidávají omáčky, do kterých můžete rolky namáčet.

Závitky z restaurace Tonkin v pražských Dejvicích. Vzadu vidíte letní závitky, uprostřed smažené jarní závitky.Závitky z restaurace Tonkin v pražských Dejvicích. Vzadu vidíte letní závitky, uprostřed smažené jarní závitky.

Co se týče pálivosti, vietnamská jídla nejsou tak pálivá. Vietnamci mají sice hodně rádi chilli, ale většinou není součástí jídla. Přidává se až přímo u stolu, aby si každý mohl jídlo dochutit podle sebe. Na druhou stranu v Thajsku, Indonésii nebo Malajsii jsou jídla většinou ostřejší, protože se míchají s chilli hned.

Zui, kolega, který na vietnamské kuchyni vyrostl

Phad thai – thajské jídlo číslo jedna

Z Vietnamu se pro změnu přesuneme do Thajska. Právě odtamtud pochází oblíbený asijský pokrm zvaný phad thai někdy psaný i jako pad thai. Jsou to rýžové nudle, které se podávají buď s kuřecím či hovězím masem, krevetami, nebo tofu. Smaží se na pánvi spolu s vajíčkem, rybí omáčkou, česnekem, chilli papričkami, tamarindovou pastou a mungo klíčky.

Phad thai z pražské restaurace Yori. Můžete si ho dát s hovězím či kuřecím masem nebo tofu.Phad thai z pražské restaurace Yori. Můžete si ho dát s hovězím či kuřecím masem nebo tofu.

Věděli jste, že… phad thai není tak úplně thajské jídlo? Původní verze se do Thajska nejspíš dostala díky čínským osadníkům a Thajci si ji upravili k obrazu svému.

Vše se pak servíruje s praženými arašídy, čerstvým koriandrem, limetkou a jarní cibulkou. Není to ale žádné dogma, vždy záleží na kuchaři, jak přesně phad thai dochutí. I přesto, že jsou v receptu uvedeny chilli papričky, phad thai v českých restauracích většinou nepálí.

Thajská polévka Tom Yum

Až příště vyrazíte do thajské restaurace, ochutnejte krevetovou polévku Tom Yum. Patří mezi nejoblíbenější asijské polévky vůbec a není se čemu divit. Je totiž příjemně štiplavá díky chilli a kyselá díky limetce. Základ polévky Tom Yum (někdy také Tom Yam) tvoří kuřecí vývar, rybí omáčka, kokosové mléko, tom yum pasta, nudle a samozřejmě krevety. Sehnat se dá i varianta s kuřecím masem, pokud mořským plodům neholdujete.

Polévka Tom Yum je příjemně štiplavá díky chilli a kyselá díky limetce.Polévka Tom Yum je příjemně štiplavá díky chilli a kyselá díky limetce.

Ramen – vydatný vývar z Japonska

Český vývar se sice nikdy nepřejí, ale co takhle zkusit japonský ramen? Je to silný nudlový vývar s vepřovým, kuřecím nebo hovězím masem, čajovým vejcem, zeleninou a houbami shiitake. K dostání je ramen udon se širokými pšeničnými nudlemi nebo ramen soba s tenkými, tmavými nudlemi z žita či pohanky. A pokud si na maso nepotrpíte, dá se sehnat i vegetariánský ramen s tofu. Zajímavé je, že recept na ramen se v různých koutech Japonska liší, a tak je dost pravděpodobné, že ani v Česku nenarazíte vždy na stejnou polévku.

Japonský ramen je silný nudlový vývar s vepřovým, kuřecím nebo hovězím masem, čajovým vejcem, zeleninou a houbami shiitake.Japonský ramen je silný nudlový vývar s vepřovým, kuřecím nebo hovězím masem, čajovým vejcem, zeleninou a houbami shiitake.

Japonské shabu-shabu

Vyzkoušejte tradiční japonské shabu-shabu. Je to silný vývar, který si sami připravíte přímo u stolu ve speciálním kotlíku. Do vroucího vývaru postupně přidáte tence nakrájené maso, zeleninu a nudle. K shabu-shabu se může podávat kuřecí, vepřové, jehněčí i hovězí maso, nejčastěji roštěnec. Název pokrmu je odvozený od zvuku, který se při vaření line z kotlíku.

Japonský vývar shabu-shabu si doladíte sami přímo u stolu.Japonský vývar shabu-shabu si doladíte sami přímo u stolu.

Tradiční japonská polévka Miso

Tak jako my milujeme vývar, tak Japonci zbožňují polévku miso s nudlemi, tofu, mořskými řasami a jarní cibulkou. Dávají si ji dokonce i na snídani, aby je nastartovala do nového dne. Základem pravé miso polévky je japonský vývar dashi připravovaný z mořských řas a ryb a miso pasta, což jsou fermentované sójové boby se solí a houbou kóji.

Japonci zbožňují polévku miso s nudlemi, tofu, mořskými řasami a jarní cibulkou.Japonci zbožňují polévku miso s nudlemi, tofu, mořskými řasami a jarní cibulkou.

Pak už jen přidáte tofu, zeleninu a houby shiitake a máte luxusní pokrm. Miso zvládnete připravit i doma, evropská verze se dá udělat také z kuřecího nebo zeleninového vývaru a miso pasty. Poctivá japonská je ale stejně nejlepší.

Slevomatí tip: Chcete se dozvědět také něco o sushi? Třeba proč je zdravé nebo jak ho správně jíst? Podívejte se na tento článek.

Čínské knedlíčky dim sum

Čínská kuchyně se u nás rychle zabydlela. Znáte ale oblíbené knedlíčky dim sum? Na rozdíl od kung-paa nebo pekingské kachny jsme je zaznamenali se zpožděním, ale jsou super. Jsou to vařené nebo smažené taštičky s nejrůznějšími náplněmi. Často v nich najdete krevety, mleté maso a zeleninu. Mohou mít různé tvary a podobají se ruským pelmením. Dříve se dávaly jako pohoštění k čaji, dnes si je vychutnáte klidně i k obědu nebo večeři. Setkat se můžete také s názvem gyoza, což je japonská obdoba knedlíčků dim sum.

Knedlíčky dim sum jsou vařené nebo smažené taštičky s nejrůznějšími náplněmi. Často v nich najdete krevety, mleté maso a zeleninu.Knedlíčky dim sum jsou vařené nebo smažené taštičky s nejrůznějšími náplněmi. Často v nich najdete krevety, mleté maso a zeleninu.

Druhy asijských nudlí

Nudle hrají v asijské kuchyni zásadní roli. Existuje ale tolik druhů, že se v nich člověk tak trochu ztrácí. Mrkněte proto na stručný přehled nejčastějších asijských nudlí, ať příště víte, co jíte.

Skleněné nudle

Nebo taky čínské nudle. Vyrábějí se především ze škrobu fazolí mungo a jsou oblíbené hlavně v čínské kuchyni. Jsou kulaté a po uvaření průsvitné. Někdy se jim říká také celofánové nudle. Nemusejí se vařit, jen se zalijí horkou vodou, aby nabobtnaly. Hodně se používají do polévek, závitků, ale i při restování.

Skleněné nudle jsou kulaté a po uvaření průsvitné. Hodně se používají do polévek, závitků i při restování.Skleněné nudle jsou kulaté a po uvaření průsvitné. Hodně se používají do polévek, závitků i při restování.

Rýžové nudle

Bílé nudle typické například pro vietnamské jídlo bún bò Nam Bộ. Vyrábějí se z rýžové mouky a vody a často je můžete najít v asijských polévkách, třeba ve phở.

Rýžové nudle neboli bún najdete hlavně v asijských polévkách, třeba ve phở.Rýžové nudle neboli bún najdete hlavně v asijských polévkách, třeba ve phở.

Udon nudle

Tlusté nudle z pšeničné mouky vhodné do polévek i hlavních chodů. Najdete je hlavně v japonské kuchyni.

Na udon nudle narazíte hlavně v japonských polévkách a hlavních chodech.Na udon nudle narazíte hlavně v japonských polévkách a hlavních chodech.

Ramen nudle

Nudle z pšeničné mouky a vajec. Pocházejí z Číny, ale oblíbili si je také Japonci, kteří je dávají do stejnojmenné polévky. Nudle ramen jsou nažloutlé, zvlněné, pevné a pružné.

Nažloutlé, zvlněné, pevné a pružné nudle ramen najdete hlavně ve stejnojmenné japonské polévce.Nažloutlé, zvlněné, pevné a pružné nudle ramen najdete hlavně ve stejnojmenné japonské polévce.

Soba nudle

Světle hnědé japonské nudle vyrobené z pohanky. Dávají se do vývaru, např. do ramenu, i do studených salátů. Oproti udon nudlím jsou tenké.

Světle hnědé japonské soba nudle jsou vyrobené z pohanky. Dávají se do vývaru, např. do ramenu, i do studených salátů.Světle hnědé japonské soba nudle jsou vyrobené z pohanky. Dávají se do vývaru, např. do ramenu, i do studených salátů.

Výborně, teď jste dokonale vyzbrojeni znalostmi a můžete bez obav vyrazit do asijské restaurace. Určitě tam najdete minimálně jedno jídlo, o kterém jste se tu dočetli. Přejeme vám dobrou chuť! 

Jak se vám článek líbil?

Sandra Soukupová

Co bych vám na sebe tak práskla? :) Mám ráda zmrzlinu, cestování, hory, jízdu na kole a lego. Jako malá jsem chtěla být zpěvačkou, právničkou, doktorkou, majitelkou restaurace nebo třeba popelářkou. Nakonec vyhrálo psaní a nelituji, protože mně i čtenářům rozšiřuje obzory, což je skvělé. 

Zaujal vás článek? Tohle se vám bude líbit!

Nahoru