Nejlepší dárky pro kávové nadšence. Jak vybrat kávu i příslušenství?

Nejlepší dárky pro kávové nadšence. Jak vybrat kávu i příslušenství?

Kateřina Suchanková 19. 10. 2020

S myšlenkami na ni vstává, chodí, pracuje, odpočívá i usíná. Milovník kávy na svou pravou lásku zkrátka nedá dopustit. Mohlo by se zdát, že potěšit ho bude snadné, stačí prostě koupit pytel kafe a zajásá radostí. Tak jednoduché to ale není. Zabruste do tajů kávového světa a vyberte podle našich tipů dárek, ze kterého se každému kávomilovi rozzáří oči a rozbuší srdce.

Na co myslet před výběrem kávy a příslušenství

  • Má kafař vlastní mlýnek? Pokud ano – jaký? Rozdíl mezi mlýnkem s mlecími kameny nebo elektrickým s ostrými noži je zásadní a hodí se zohlednit i při výběru kávy.
  • Pije nápoje na bázi espressa nebo alternativně připravované kávy? Zde rozhoduje jak stupeň pražení kávy, tak hrubost mletí. Chcete-li najít tu pravou kávu, určitě myslete na to, jak ji budete připravovat.
  • Na jakém kávovaru se bude káva připravovat – profesionálním, domácím pákovém, automatu nebo překapávači? Zde platí, že čím více nároků klade přístroj na ruční práci, tím obezřetněji je potřeba kávu vybírat.

Než se vrhnete na nákupy, zjistěte, co váš kávový nadšenec opravdu využije.Než se vrhnete na nákupy, zjistěte, co váš kávový nadšenec opravdu využije.

Začínáme odrůdou: Je kvalitní opravdu jen arabika?

Nejčastěji na trhu uvidíte arabiku a robustu. Arabika je vnímána jako ta kvalitnější, ovšem nemusí to být vždycky pravda. Záleží, jaké se jí v průběhu pěstování dostalo péče. Protože je ale o dost choulostivější než robusta, sbírají se zpravidla její bobule ručně, což je do jisté míry zárukou výběru pouze kvalitních zrn bez defektu. Setkat se ale můžete také s robustou, která bude kvalitnější než arabika. Nenechte se tedy zmást tvrzením, že pouze ze 100% arabiky si připravíte tu nejlepší kávu. Stejně dobře to půjde z kvalitní směsi s robustou.

Kterou kávu na espresso a kterou na filtr?

Tady záleží nejen na odrůdě, ale i na stupni pražení. Čistou a světleji praženou arabiku vezměte na filtr, french press či vacuum pot, kde krásně vyniknou a nebudou vůbec na překážku její ovocné tóny či acidita. Směsi arabiky s robustou, které jsou pražené středně či trochu tmavěji (tzv. italské pražení), se budou hodit více na espresso či moka konvičku, do džezvy se dokonce může dát i samotná robusta, která je zárukou bohaté cremy.

A co úplně nepražená zelená káva? K její přípravě se nejlépe hodí french press. Výsledný nápoj chutí připomíná zelený čaj s oříškovými tóny, takže si ji oblíbí i ti, kdo neholdují pražené kávě. Bonusem bude maximální podíl antioxidantů, jako je kyselina chlorogenová, pomáhá při hubnutí, zpomaluje proces stárnutí a udržuje správnou hladinu cukru v krvi.

Speciální kapitolou je pak cibetková káva, která nejlépe chutná z french pressu, filtru V60, moka konvičky, případně vacuum potu. Těšte se na výrazné aroma, které bývá intenzivnější než u běžně zpracované kávy, a bohatý chuťový profil, ve kterém krásně vyzní tóny ovoce a čokolády.

Kávu můžete darovat opravdu v mnoha podobách.Kávu můžete darovat opravdu v mnoha podobách.

Jak kávu správně namlít a na čem?

Máte-li v plánu koupit do sady ke kávě mlýnek, vsaďte vždy raději na mlýnek s mlecími kameny. Nemusíte investovat velkou částku do elektrického, stačí kvalitní ruční mlýnek (nikoli ten dekorační), u kterého lze nastavovat hrubost mletí. Na rozdíl od levnějších elektrických mlýnků s noži je totiž ke kávovým zrnkům mnohem šetrnější a v případě, že se mlýnku dostává pravidelného čištění, nemění nijak chuť kávy. Oproti tomu rotující nože, aby nasekaly zrnka na správnou hrubost, bohužel vstupní surovinu zahřívají a mohou ji i přepálit.

Zrna vybírejte i dle typu mlýnku.Zrna vybírejte i dle typu mlýnku.

TIP: Pokud víte, že se obdarovaný nechce svého elektrického „sekáčku“ vzdát, nekupujte mu alespoň silně praženou kávu. Mohlo by se stát, že bude výsledný nápoj už opravdu hodně spálený a tudíž velmi nezdravý.

Druhy přípravy kávy, požadovaná hrubost mletí

  • Džezva – velmi jemné mletí
  • Espresso a jeho příbuzní – jemné mletí
  • Moka konvička – střední stupeň mletí
  • Filtr (vacuum pot, V60, aeropress) – hrubé mletí
  • French press – velmi hrubé mletí

Důvod, proč si zjistit typ mlýnku, je ještě jeden. Do automatických a méně odolných mlýnků se nedoporučuje dávat hodně světle praženou či zcela nepraženou (zelenou) kávu. Čím méně jsou zrnka pražená, tím jsou také tvrdší a mohly by mlýnek poškodit. Proto světlejší zrna při domácí přípravě melte raději na odolném ručním mlýnku (pokud tedy nemáte opravdu výkonnou profesionální mašinu).

Co dělat, aby se káva nezkazila?

Rada je jednoduchá, musíte ji zkrátka vypít včas. Světleji pražené výběrové kávy můžete pít pomalejším tempem, rozbalená zrna totiž vydrží až 14 dní, aniž by začala žluknout. Silněji pražená zrna (na italské espresso) se ovšem zásluhou tuku, který se při pražení dostane na povrch, kazí rychleji a měli byste je spotřebovat do 4 dnů od otevření balení.

Kávový lógr má široké spektrum využití.Kávový lógr má široké spektrum využití.

U jakékoli mleté kávy můžete už po pár hodinách od otevření pozorovat změnu chuti i vůně k horšímu. Proto i známý barista Robin Blaschke doporučuje kupovat raději menší balení, než abyste se kilovým balíkem prokousávali měsíc až k té nejpodivnější kávové substanci.

Kávový odpad? Nic takového neexistuje

Kávovou sedlinu alias lógr zásadně nevyhazujte. Přidejte ji do půdy pokojových rostlin nebo na zahrádku. Bude fungovat nejen jako hnojivo, ale i jako ochrana proti mnohým škůdcům. Že vás na zahrádkaření moc neužije? Smíchejte sedlinu s tělovým olejem a medem a získáte skvělý přírodní peeling, který podporuje pružnost pokožky a pomáhá proti celulitidě.

Pokud se vám ale s lógrem nechce nijak „patlat“, můžete ho využít také jako účinný pohlcovač pachů – nechte třeba šálek se sedlinou v lednici a zatočte tak s nepříjemným odérem z některých potravin.

Alternativy pro ty, co pijí kávu bez kofeinu

Vedle klasických plodů kávovníku můžete vybrat také „kávu“ pampeliškovou, čekankovou nebo obilnou. Všechny tyto nápoje mají společné, že v nich nenajdete kofein. Proto se hodí jako dáreček pro ty, kdo se své oblíbené kávy musí nebo třeba i chtějí vzdát, ať už ze zdravotních nebo jiných důvodů.

Už jste ochutnali obilnou kávu?Už jste ochutnali obilnou kávu?

Pití těchto „káv“ s sebou kromě příjemné chuti velmi podobné klasické kávě nese hned několik zdravotních benefitů. Kořen pampelišky například podporuje funkci jater, ledvin, žlučníku a močového měchýře, čekanka zase díky vysokému obsahu inulinu napomáhá hubnutí a správné činnosti střev.

Pošlete kávomila na baristický kurz nebo kávový workshop

Dalším ze způsobů, jak si kávu užít, je vedle jejího vypití možnost dozvědět se o kávě něco nového. Darujte kávový zážitek, ze kterého si obdarovaný odnese nové poznatky i praktické zkušenosti. Díky tréninku přípravy a následnému ochutnávání kávy bude zase o krok blíž k umění poznat skutečnou kvalitu. Už při příští návštěvě své oblíbené kavárny mu bude jasné, zda se jeho kávě dostalo správné péče nebo ne, a bude pro něj mnohem snazší vybírat si chutnou a také zdravou kávu.

Baristické kurzy jsou skvělým zážitkem pro úplné laiky i pro ty, kdo už se ve světě kávy orientují.Baristické kurzy jsou skvělým zážitkem pro úplné laiky i pro ty, kdo už se ve světě kávy orientují.

Pro začátečníky může být ideální návštěva pražírny nebo workshop, kde si vyzkoušíte různé typy přípravy kávy a zjistíte, jak dokáže příprava ovlivnit výslednou chuť. Pokročilejší znalce kávy pak jistě potěšíte baristickým kurzem, který může být třeba i impulzem ke změně kariéry.

Workshop alternativní přípravy kávy absolvoval také náš kolega Lukáš. Co o něm říká?

Kávu vlastně moc nepiju, ale chtěl jsem si rozšířit všeobecný přehled o nové znalosti. Překvapilo mě, že nás takových svátečních pijáků bylo víc. Na workshopu jsme připravovali kávu různými způsoby, oblíbil jsem si zejména V60 a Chemex. Nabyté informace teď úspěšně uplatňuju v letenských kavárnách. Například už vím, proč mi zdejší kávy přijdou kyselejší. Místní pražírny totiž berou kávu převážně z Afriky, která se obecně vyznačuje vyšší aciditou.

Na některých kurzech se můžete naučit i správnou techniku šlehání mléka.Na některých kurzech se můžete naučit i správnou techniku šlehání mléka.

Ať už vyberete cokoli, zaručeně z dárku budete těžit i vy. Obdarovaný totiž bude natolik nadšen, že vás určitě ze samé radosti pozve na kafe. A pokud výběru věnujete patřičnou péči, máte se rozhodně na co těšit. 

Jak se vám článek líbil?

Kateřina Suchanková

Když zrovna není ověšena dětmi, ráda spí. Když zrovna nejí, což je její velmi oblíbená činnost, tak ráda spí. A když zrovna nejí, nespí, nebo nesetřásá (nenatřásá) děti, tak píše, čte nebo peče buchty. Když je dobře vyspaná a najedená, jde si zaběhat a jednou za rok se dostane i k boxovacímu pytli. Kromě své rodiny miluje Itálii, víno a spánek. 

Zaujal vás článek? Tohle se vám bude líbit!

Nahoru