Staňte se hvězdou oslavy: recept na mechový dort s krémem z mascarpone

Staňte se hvězdou oslavy: recept na mechový dort s krémem z mascarpone

reBarbora's_kitchen 8. 8. 2020

Turecký špenátový koláč se stal v poslední době hitem a není divu. Vypadá nádherně a efektně a na chuti špenát není poznat. V Turecku se nejčastěji servíruje potřený krémem şanti, což je jako naše šlehačka, anebo s krémem z mléka, mouky a cukru, který se tam na dezerty využívá hojně a je podobný pudinkovému krému, jen je lehčí. Koláč také podávají bez krému, jen posypaný kokosem či pistáciemi. Já jsem zvolila krém z mascarpone, který do dortů dělám nejčastěji, a mám tu pro vás hned tři různé příchutě, které ke špenátovému korpusu ladí.

  • Náročnost receptu: střední
  • Čas: 30 min. příprava, 40 min. pečení, 30 min. kompletace
  • Velikost dortu: forma o průměru 20 cm

Suroviny:

  • Korpus:
    • 350 g čerstvých špenátových listů (obyčejných i baby)
    • 50 ml oleje
    • 50–100 ml mléka (podle potřeby)
    • 120 g cukru
    • 1–2 lžíce vanilkového cukru
    • 3 vejce
    • 270 g hladké mouky
    • 2 vrchovaté lžičky prášku do pečiva (cca 10 g)
  • Vanilkový krém:
    • 400 g mascarpone
    • 200 ml smetany
    • mletý (třtinový) cukr dle chuti
    • semínka z poloviny vanilkového lusku
    • marmeláda na potření korpusu (např. jahoda s bezem od DobroTY z Ráje je k smetanovému krému top!)

Prohlédnout si celou nabídku potravin

  • Borůvkový krém:
    • 2–3 lžíce borůvkového džemu (nebo 100–150 g borůvek svařit s agarem a nechat vychladit)
    • 400 g mascarpone
    • 200 ml smetany
    • mletý (třtinový) cukr dle chuti
    • borůvková marmeláda na potření korpusu
  • Krém citronový/limetkový:
    • 400 g mascarpone
    • lemon curd dle chuti (cca 3–4 lžíce)
    • lemon curd na potření korpusu (lemon curd je citronový krém, který můžete nahradit citronovou marmeládou)

Špenát rozmixujte společně s olejem, přidejte k němu i mléko, nejdříve 50 ml a pokud bude třeba, ještě na konci můžete přidat trochu do těsta, pokud jej špenát málo zředí. Vajíčka s cukrem vyšlehejte do pěny, ta by měla být pevná a nadýchaná jako na piškot. K vajíčkům pomalu přilévejte špenát, promíchejte. Nakonec stěrkou jemně vmíchejte mouku smíchanou s kypřicím práškem.

Tip: Když už budete dělat tento originální dort, co takhle vyladit k dokonalosti i servírování? V e‑shopu Butlers mají nádherné nádobí a spoustu krásných dekorací. Mrkněte sami.

Dno dortové formy vyložte pečicím papírem a na obvodový kruh nalepte máslem pruh pečícího papíru. Do formy vlijte špenát a formu vložte do vyhřáté trouby na 180 °C a pečte přibližně 30 až 40 minut – zkuste špejlí, zda je korpus upečený. Po upečení korpus nechte pár minut ve formě a poté jej přendejte na mřížku zchladnout. Před plněním korpus jednou překrojte a vršek seříznutím zarovnejte. Z odkrájeného korpusu si udělejte drobečky jako na Krtkův dort.

Při výrobě krému vždy vyšlehejte všechny ingredience dohromady a dejte pozor, ať má vše stejnou teplotu. Překrojený korpus namažte nejdříve marmeládou a poté krémem, položte druhý plát korpusu a vršek opět namažte marmeládou a krémem, stejně tak i po obvodu (tam už jen krém). Celý dort posypte připravenými drobečky, což utvoří dojem mechu, lehce je na krém vmáčkněte, ať neopadávají. Libovolně dort ozdobte například čerstvým ovocem, ovoce můžete dát i do krému v překrojené časti dortu.

Tip: Mechový dort můžete udělat i jen jako řezy na plech nebo naopak jako jednotlivé malé dortíčky, ať už pomocí kulatého vykrajovátka (právě z placky na plechu) nebo jako cupcakes. Dobrou chuť!

Líbil se vám recept? Podívejte se i na další dobroty, které jsme pro vás připravili.

Ukázat další recepty

reBarbora's_kitchen

Píšu o jídle na Facebooku, Instagramu a blogu reBarbora's kitchen. Baví mě objevovat vše nové, shromažďovat kuchařky a dělat jídlem radost, z čehož vyplynula i má první kniha Jedlé dárky. Miluju čokoládu, květiny, léto, knihy, svoji postel, svou rodinu a blízké. Vše se snažím dělat srdcem a s láskou, protože Láska je odpověď.

Zaujal vás článek? Tohle se vám bude líbit!