Tip na rychlá jídla na dovolenou, která připravíte v kempu, na chatě i v karavanu

Tip na rychlá jídla na dovolenou, která připravíte v kempu, na chatě i v karavanu

Gábi – Recepty dětem, Sandra Soukupová 12. 6. 2023

Čeká vás dovolená v kempu, karavanu nebo na chatě? A budete si aspoň občas vařit? Netravte u toho věky. Máme pro vás tipy na užitečné potraviny, s jejichž pomocí máte uvařeno raz dva. A Gábi z blogu Recepty dětem přidá i pár rychlých receptů, na kterých si pochutná celá rodina.

Jaké jídlo vzít do kempu, když nemáte kuchyňku

Jedete pod stan jen s plynovým vařičem? Tak to určitě řešíte, co budete vařit. Jasně, můžete být celý týden na rohlících s paštikou nebo zajít na langoše ke stánku, ale je to zbytečné.

I s plynovým vařičem připravíte plnohodnotná a vyvážená jídla, po kterých se budete olizovat až za ušima. Co tedy vzít s sebou, aby se z vás stal kempový masterchef?

Ovesné vločky a müsli

Den začněte pořádnou snídaní. Třeba takovou vydatnou ovesnou kaši s ovocem zvládnete udělat i pod stanem. Nemusíte mít ani mléko, vločky stačí zalít horkou vodou. Nebo si dejte misku müsli s jogurtem, který koupíte v každém lepším kempu.

Marmelády a ořechové krémy

Když už jsme u těch snídaní, nezapomeňte na marmeládu. Ta se hodí jak na chleba, tak do jogurtu a müsli. Nebo máte radši ořechový krém? U něj ale zvolte takové balení, které dokážete hned sníst. Po otevření by měl být totiž v chladu.

Tip: Češi si zamilovali nové trendy. Objevte netradiční ubytování v Česku a užijte si pobyt v jurtě, na stromě nebo v indiánském týpí.

Sušené ovoce

Na snídani i jen tak na zobání k vodě je skvělé sušené ovoce. Dodá energii i vitamíny a zažene chuť na sladké. Sáhnout můžete po klasice nebo po mrazem sušeném ovoci.

Takzvané lyofilizované ovoce si zachovává barvu, vůni i chuť, ale hlavně většinu výživových hodnot. Je to, jako byste jedli čerstvé ovoce.

Mrazem sušený sýr

Věděli jste, že mrazem se dá usušit i sýr? Díky tomu ho nemusíte skladovat v lednici, takže je do kempu jak dělaný. Sýr si uchová chuť a je příjemně křupavý. Hodí se jako svačinka na výlet, při vaření i do salátů. Pokud sýry milujete, po tomhle se utlučete.

Kuskus, bulgur nebo tarhoňa

Pod stan si vezměte jídlo, které je rychle hotové a snadno se skladuje. Nejlepší je kuskus. Zalijete ho horkou vodou, necháte odstát, promícháte s oblíbenou omáčkou a můžete hodovat.

Velice rychle připravíte také bulgur, tarhoňu, rýži nebo klasické těstoviny. A když si koupíte hotovou směs, kterou stačí jen ohřát, nemusíte řešit co k tomu.

Sušený guláš i vepřové s bramborami

Ovšem tohle! Tohle je něco. Hotová jídla usušená ve vakuu! Bez chemie a vyrobená v ČR. Do sáčku stačí nalít jen teplou vodu a za 4 minuty si budete pochutnávat na guláši, kuřecím mase s rýží nebo třeba boršči. Sporák bude brečet, protože vás u něj už nikdo neuvidí. A tak je to na dovolené jedině dobře, užívejte si volno.

Sušené jídlo navíc nemusíte skladovat v lednici a je lehké, takže ho můžete vzít případně i na túru a ohřát si ho večer u ohniště. No prostě značka ideál!

Hotové omáčky a pesta

Pokud si ale chcete alespoň trochu vařit, tak vězte, že i na plynovém vařiči vykouzlíte jídla jako z restaurace. A navíc nemusíte trávit hodiny přípravou. Pořiďte si hotové omáčky a máte uvařeno raz dva. Stačí je jen ohřát v kotlíku a udělat k nim rýži nebo těstoviny. Skvělá jsou také různá pesta nebo ajvary.

Vepřovka, lančmít i zvěřinové ragú

Vepřovka, lančmít, hovězí na česneku… To je prostě prázdninová klasika! Nebo byste si dali špikovanou kančí kýtu a zvěřinové kuličky s rajskou omáčkou? Díky masovým konzervám a hotovkám ve skleničce se najíte přímo královsky.

A když k nim přidáte čerstvý chleba nebo brambory pečené v uhlících, budete se olizovat až za ušima. Kam se hrabe michelinská restaurace!

Sušené maso

Určitě přibalte pár balíčků sušeného masa neboli jerky. Je to skvělá svačinka a zároveň rychlý zdroj bílkovin a energie. Zachrání vás na výletě, u vody i večer v kempu. Jerky je výživné, lehké a na rozdíl od čerstvého masa také nenáročné na skladování.

Oříšky

Skvělá svačinka i zdroj energie. Oříšky určitě přibalte, vytrhnou vám trn z paty, když vás přepadne mlsná a obchody už budou mít zavřeno.

Navíc jsou skvělé do ovesné kaše k snídani, na zobání k vodě i na výlet. Večer je můžete opražit na pánvičce a máte skvělou chuťovku k vínu nebo pivu.

Hmyzí svačinka

Když už jste tak blízko přírodě, co si dát cvrčky? Možná vás to překvapí, ale jsou opravdu dobří a hlavně výživní, plní bílkovin, vlákniny a vitamínů. Až vám u vody zakručí v břiše, sáhněte po cvrččí proteinové tyčince nebo slupněte pár krekrů.

Pivo k táboráku

U ohně nesmí chybět dobré pití. Jedete s partou kamarádů? Vezměte vlastní sud a čepujte si pivo přímo u stanu. Nebo dáváte přednost vínu?

Co vařit na chalupě nebo v kempu s kuchyňkou

Budete mít v kempu či na chalupě vybavenou kuchyňku? Tak to se můžete ještě víc rozšoupnout. Ale zase kdo by chtěl trávit dovolenou u plotny. Blogerka Gábi, autorka webu Recepty dětem, pro vás připravila několik rychlých receptů. Uvaříte je dřív, než řeknete vařečka, a ještě si pochutnáte.

Co nezapomenout doma?

Než odjedete na dovolenou, udělejte si zásoby. Já jsem doma nabalila základní suroviny, bez kterých si vaření nedovedu představit a je zbytečné je pak kupovat celé na místě, ale záleží, kolik místa máte v autě. Např. olivový olej stačí odlít do menší skleničky a podobně.

Seznam surovin:

  • sůl, barevný pepř, oblíbené koření, sušené bylinky, třtinový cukr
  • chia semínka, goji
  • olivový olej
  • cibule, česnek
  • kvalitní vývar (buď zavařený domácí, nebo pak koupit kvalitní v obchodě)
  • směs oblíbených čajů, Caro, melta – i pitný režim se musí dodržovat
  • domácí vajíčka

Lívance s chia semínky a borůvky z lesa jako bonus

Jestli naše děti něco milují, pak jsou to lívance. A mám takové tušení, že to neplatí jen u nás doma. Proto beru lívanečník i na dovolenou, ale postačí vám i pánev, na které lívance v pohodě také usmažíte. Jestli pak sáhnete po oblíbené marmeládě nebo čerstvém ovoci, už nechám na vás. My odpoledne zaběhli do lesa na borůvky, oprali je, a ráno jako když v lednici najdeš.

Ingredience:

  • 2 hrnky mléka
  • 3 vejce
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 3 lžíce chia semínek
  • 2 hrnky hladké mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • špetka soli
  • tuk na smažení
  • borůvky
  • zakysaná smetana nebo tvaroh

Jak postupovat:

V míse smícháme metličkou nejdříve mléko, vejce a špetku soli. Přidáme třtinový cukr, chia semínka a promícháme. Pak postupně přisypáváme mouku s práškem do pečiva a metličkou šleháme, dokud nemáme hezky hladké těsto bez hrudek.

Těsto na lívanečky necháme 15 minut odstát, aby chia semínka nabobtnala. Rozpálíme lívanečník (případně pánev), jen lehounce potřeme tukem (doporučuji ghí, které se nepřipaluje) a smažíme z obou stran. Dozdobení necháme na dětech a hurá na lívance!

Rychlá polévka

My tuto polévku vařili ve velkém hrnci na kamínkách, protože zrovna ten den nejela elektrika. Rýže nabobtná, ale když vám náhodou polévka zbude do druhého dne, dá se naředit vývarem. Jen si ji nezapomeňte schovat do lednice, protože zrovna rýže se rychle kazí.

Ingredience na 4–5 porcí:

  • 4 nové brambory
  • 2 hrsti kulatozrnné rýže
  • 2 mrkve
  • 150 g hrášku (čerstvý/mražený)
  • 3 polévkové lžíce koncentrovaného vývaru
  • cca 1,5 l vody
  • 20 g másla
  • sůl a pepř dle chuti

Jak postupovat:

Mrkev důkladně umyjeme, oškrábeme a nakrájíme na kostičky. Rozpálíme si hrnec, rozpustíme máslo a na něm ji orestujeme. Přidáme umyté a nakrájené brambory, vývar a vše zalijeme vodou. Jen lehounce osolíme (respektive záleží hlavně na slanosti vývaru) a opepříme a přisypeme propláchnutou rýži.

Přikryjeme pokličkou a necháme vařit, dokud vše nezměkne. Až potom přisypeme hrášek, který necháme jen chvíli povařit. Ochutnáme, jestli potřebuje polévka dochutit, a můžeme podávat.

Chalupářské kuře s rýží

Oblíbený recept na chalupářské kuře doporučuji doplnit o divokou rýži, která zasytí, a jako bonus přidat letní salát. Tento recept vyjde na 4 porce.

Ingredience na kuře:

  • 4 kuřecí čtvrtky
  • sůl
  • cca 150 g pasírovaných rajčat
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 stroužky česneku
  • 1 kávová lžička chimichurri koření (případně jiného oblíbeného grilovacího)
  • 2 kávové lžičky třtinového cukru
  • voda/vývar na podlití

Tip: Pro malé děti doporučuji udělat variantu bez chimichurri.

Ingredience na omáčku:

  • 40 g másla
  • 1/2 cibule
  • 2 polévkové lžíce koncentrovaného vývaru (kuřecí/telecí)

Jak postupovat:

Večer předem si naložíme kuře. V míse smícháme pasírovaná rajčata, prolisovaný česnek, olivový olej, chimichurri koření a třtinový cukr. Kuřecí maso osolíme a vložíme ho do připravené marinády. Vše přikryjeme a dáme do lednice.

Druhý den rozpálíme pánev, kterou nemusíte potírat tukem, pokud má kvalitní nepřilnavý materiál. Na ní orestujeme z obou stran kuřecí maso tak, aby se hezky opekla kůže. Až pak lehce zalijeme vývarem (případně vodou) a necháme dusit.

Bokem si připravíme v menším kastrolku omáčku. Na rozpuštěném másle orestujeme nadrobno nakrájenou cibulku a přidáme poctivý vývar. Necháme zredukovat, aby byla hustá a krémová, a odstavíme z plamene.

Rýži uvaříme podle klasického návodu v osolené vodě. Zkontrolujeme, jestli je kuře hotové – od kosti nemůže být krvavé – a můžeme servírovat na talíř.

Letní salát

Milujeme čerstvou zeleninu, která v létě chutná úplně jinak než po zbytek roku. Je šťavnatá, voňavá a na stole nesmí chybět!

Ingredience:

  • 1/2 salátové okurky
  • 1 červená paprika
  • 1/2 červené cibule
  • cca 200 ml vody
  • šťáva z 1/2 limetky
  • 1 kávová lžička třtinového cukru
  • sůl
  • pepř

Tip: V salátu chutná skvěle také nakrájená ředkvička a jarní cibulka.

Jak postupovat:

Zeleninu si očistíme, umyjeme a nakrájíme na kostičky. Přendáme do mísy, lehce osolíme a opepříme. Ve vodě rozmícháme cukr, šťávu z limetky a zálivkou zalijeme připravenou zeleninu. Před podáváním necháme ideálně 15 minut v lednici.

Knedlík ve vajíčku

Prosím pěkně, zní to možná jako recept chudých, ale věřte mi, že tato dobrota dostane každého. Uznávám, že v něm chybí maso, takže jestli máte v rodině nějakého zatvrzelého masožravce, můžete mu toto jídlo vylepšit o restovanou slaninu.

Ingredience na 4 porce:

  • 3/4 velkého knedlíku (takový ten klasický kupovaný, protože předpokládám, že na dovolené se s domácím dělat nebudete)
  • 7 vajec
  • cca 20 g másla
  • 100 g sušených rajčat
  • 2 stroužky česneku
  • velká snítka čerstvé petrželové natě
  • sůl, pepř

Postup:

Nakrájíme si knedlík a rozpálíme větší pánev. Na té rozpustíme máslo a opékáme knedlík. Průběžně mícháme, aby se nepřipaloval, ale zároveň aby byl hezky opečený. Přidáme vejce, promícháme, vše lehce osolíme a opepříme a přidáme nakrájený česnek a nakrájená sušená rajčata.

Vše minutku mícháme a odstavíme z vařiče. Nasekáme petrželovou nať, posypeme jí knedle ve vajíčku a můžeme podávat.

Tip: Ještě nemáte vybranou dovolenou? Podívejte se na volné chaty a chalupy anebo kempy

Jak se vám článek líbil?

Gábi – Recepty dětem

Blogerka Gábi má dvě děti, žije na vesnici, má slabost pro lokální a sezónní suroviny, kvalitní kávu, víno a dobré jídlo. Déle než šest let píše blog Recepty dětem, tři roky po sobě byla v TOP 10 Czech Blog Awards (FOOD). 

Sandra Soukupová

Co bych vám na sebe tak práskla? :) Mám ráda zmrzlinu, cestování, hory, jízdu na kole a lego. Jako malá jsem chtěla být zpěvačkou, právničkou, doktorkou, majitelkou restaurace nebo třeba popelářkou. Nakonec vyhrálo psaní a nelituji, protože mně i čtenářům rozšiřuje obzory, což je skvělé. 

Zaujal vás článek? Tohle se vám bude líbit!

Nahoru