Proč zkusit curling a jak hru ovlivní vaše ponožky?

Proč zkusit curling a jak hru ovlivní vaše ponožky?

Sandra Soukupová 9. 3. 2020

V televizi to vypadá jednoduše: odhodit kámen, umést mu cestičku a sledovat, zda dojede do vyznačených kruhů. Může se dokonce zdát, že se hráči moc nenadřou. Víc vedle jsem být nemohla. Curling je ve skutečnosti neuvěřitelně napínavá, taktická a svižná hra, při které se dost naběháte. Vyzkoušela jsem si to na vlastní kůži a hraní mě naprosto pohltilo. Zkuste to taky. Poradím vám, kde si můžete zahrát, k čemu je kluzák i proč nesmíte sahat na led.

Očistit boty, nazout kluzák a jde se na to

Curlingových hal není v Česku mnoho, dvě najdete v Praze a jednu v Brně. My jsme s kolegy vyrazili do Centra Třešňovka v pražské Zbraslavi. Mají tu dvě dráhy, na kterých můžete hrát každý všední den večer. V ceně je zapůjčení vybavení a vedení instruktora. Nepotřebujete žádné předchozí zkušenosti, curling je skvělá zábava i pro lidi, kteří nesportují. Ale zapotíte se.

Tip: Pokud jste curling nikdy nehráli, zamluvte si ideálně dvě hodiny. Během první se naučíte pravidla, v druhé si pořádně zahrajete.

Než vejdete do haly, instruktor vám zkontroluje boty. Přineste si tedy čisté tenisky. Pokud budete mít v podrážkách kamínky, instruktor je očistí, ale zbytečně se připravíte o čas. Na začátku lekce vám trenér vysvětlí pravidla a zkusíte si chůzi s kluzákem na noze.

Co si vzít na sebe?

  • čisté tenisky
  • teplé oblečení
    • tepláky, legíny nebo softshellové kalhoty
    • teplé ponožky
    • termotriko
    • mikinu
    • zimní bundu

Dobré vědět: Víte, jak se curling čte? Správná výslovnost je [kerling], hráči jsou curleři [kerleři].

Kluzák je speciální návlek, s jehož pomocí hráči lépe klouzají po ledě. Dává se pouze na jednu botu a má ho jen hráč, který právě odhazuje kameny. Je to úžasná a zároveň trochu ďábelská věcička. Když to s ním umíte, jezdíte po ledě jako páni. Když se ale teprve seznamujete a hledáte těžiště, je to docela sranda. Připravte se na to, že spadnete. Mně se to povedlo, ani jsem nevěděla jak. Naopak dětem to jde s kluzákem většinou dobře. Nebojí se o sebe tak jako dospělí a za chvíli sviští, jako by měly kluzák na noze odjakživa.

Dobré vědět: Curling je vhodný pro děti od 12 let. Pro menší děti jsou kameny moc těžké.

Herní kameny jsou ze žuly a váží 20 kg.Herní kameny jsou ze žuly a váží 20 kg.

Jak se curling hraje?

Curling se hraje ve dvou týmech po čtyřech hráčích na speciálně upravené ledové dráze. Led není hladký jako při hokeji, pokrývají ho zmrzlé kapičky vody. Odhozený kámen po nich rychleji klouže. Pokud spadnete, měli byste co nejrychleji vstát. Teplo vašeho těla totiž led poškozuje, proto byste se ho měli dotýkat co nejméně.

Dobré vědět: Pokud nedáte dohromady osm hráčů, můžete být klidně jen čtyři. Instruktor vás sloučí s jinou skupinkou. Když se naopak domluvíte třeba s kolegy na teambuilding, můžete mít pro sebe obě dráhy.

Curlingový zápas se hraje zpravidla na 8 až 10 kol neboli endů. Vaším úkolem je poslat herní kameny do vyznačených cílových kruhů na druhé straně dráhy. Čím blíže středu jsou, tím líp. Není to ale tak snadné. Protihráči se snaží o to samé a můžou vás svými kameny vystrčit. Pokud tedy umístíte kámen do cílových kruhů, ještě nemáte vyhráno. Kámen tam musíte udržet až do konce. Zároveň se snažíte odstranit kameny soupeřů, které jsou blíž středu než vaše. Boduje totiž tým, jehož kameny jsou v cílových kruzích blíž středu než ty soupeřovy. Curling je hodně taktická hra.

Věděli jste, že… herní kameny jsou ze žuly a váží 20 kg?

Vaším úkolem je poslat herní kámen do vyznačených cílových kruhů na druhé straně dráhy.Vaším úkolem je poslat herní kámen do vyznačených cílových kruhů na druhé straně dráhy.

Hoďte kamenem a šup zametat

Hráči se v curlingu střídají na různých pozicích. Vyzkoušíte si odhazování kamenů, metení i práci skipa. Každý hráč v týmu odhazuje dva kameny. Jakmile má hotovo, vymění se s hráčem na pozici metaře. Skip odhazuje poslední, do té doby stojí u cílových kruhů, dává pryč kameny, které jsou ze hry, a křičí na spoluhráče povely. Ti podle nich metou a snaží se dostat kámen do cíle.

Mě nejvíc bavilo odhazování kamenů, ačkoli to vůbec není jednoduché. Odrazit se od startovních bloků, udržet na kluzáku rovnováhu a do toho dávat kamenu rotaci je výzva. Pokud by vám to nešlo, nezoufejte. Dostanete speciální nástavec, s jehož pomocí můžete odhazovat i vestoje.

Dobré vědět: Než vychytáte techniku odhazování, natlučete si koleno. Není to nic drastického, ale počítejte s tím, že se vám druhý den pěkně vybarví. Pěnový chránič, který nepoškodí led, by se možná hodil.

Odrazit se od startovních bloků, udržet rovnováhu a do toho dávat kamenu rotaci je výzva.Odrazit se od startovních bloků, udržet rovnováhu a do toho dávat kamenu rotaci je výzva.Metení se nezdá, ale je to neskutečná makačka. Kameny sviští dost rychle a vy musíte být ideálně o kus před nimi a zametat jak o život. Dost se naběháte. Dobrá zpráva je, že i když běháte po ledě jen v teniskách, padá se překvapivě málo. Větší problémy budete mít s kluzákem.

Dobré vědět: Víte, k čemu je metení dobré? Led tím zahřejete a kámen mírně zpomalíte. Tím klidně o několik metrů prodloužíte délku skluzu a zvýšíte rotaci kamene.

Metení je při curlingu nesmírně důležité. Můžete až o několik metrů prodloužit délku skluzu a zvýšit rotaci kamene.Metení je při curlingu nesmírně důležité. Můžete až o několik metrů prodloužit délku skluzu a zvýšit rotaci kamene.

Vezměte si teplé ponožky

Curling je zimní sport, hraje se v hale, ve které jsou cca 4 °C. Nepodceňte to a vezměte si teplé oblečení. Ideálně sportovní tepláky nebo legíny, nedoporučuju džíny. Já měla termotriko, fleecovou mikinu, lyžařskou bundu, zateplené softshellové kalhoty, šálu, čepici a rukavice. Jo, a hlavně si vezměte fakt teplé ponožky! Hrát budete pouze v teniskách a ty vás před zimou zrovna moc neochrání. Kolegové v tenoučkých ponožkách pěkně mrzli. A co si budem, s ledovýma nohama to prostě není ono.

Tip: Přibalte také termosku s čajem. Tiše jsem ji kolegyni záviděla. V Centru Třešňovka je sice bar, ale tam se vám během hry nebude chtít běhat.

Nabalení budete hlavně v první fázi lekce, kdy vám trenér vysvětlí pravidla. Jakmile začnete hrát, zahřejete se a bundy odložíte. Především při metení vám začne být teplo a nebudete potřebovat ani rukavice, po koštěti by vám akorát klouzaly a to nechcete. Pokud ale budete hrát na pozici skipa, zůstaňte oblečení, nebudete se moc hýbat.

Věděli jste, že… curling pochází ze Skotska, kde se hrál na zamrzlých jezerech? Od roku 1998 je zařazený mezi olympijské sporty.

Tak teď víte vše potřebné do začátku a můžete jít na věc. Zamluvte si dráhu a hurá do hry. Přeji, ať vám to sviští a užijete si spoustu zábavy jako my.

Ukázat všechny sportovní nabídky v okolí

Zvládli jsme to! Teď je řada na vás.Zvládli jsme to! Teď je řada na vás.

Jak se vám článek líbil?

Sandra Soukupová

Co bych vám na sebe tak práskla? :) Mám ráda zmrzlinu, cestování, hory, jízdu na kole a lego. Jako malá jsem chtěla být zpěvačkou, právničkou, doktorkou, majitelkou restaurace nebo třeba popelářkou. Nakonec vyhrálo psaní a nelituji, protože mně i čtenářům rozšiřuje obzory, což je skvělé. 

Zaujal vás článek? Tohle se vám bude líbit!

Nahoru