Jak se rychle zbavit nachlazení? Zkuste fermentované potraviny

Jak se rychle zbavit nachlazení? Zkuste fermentované potraviny

Gábi – Recepty dětem 5. 10. 2021

Pořádná zima sice ještě neudeřila, ale venkovní teploty skáčou nahoru a dolů, což nahrává různým virózám. Jak se jim bránit? A co dělat, když už si k vám najdou cestu?

Asi nejvíce trápí dospělé i děti „obyčejná“ rýma a nachlazení. Přečtěte si několik tipů, které v průběhu několika let ověřila maminka Gábi z blogu Recepty dětem. Ty vám pomohou přečkat zimu bez tuny posmrkaných kapesníků a několika hodin proseděných v čekárně u doktora, třeba i když zrovna řádí chřipková epidemie.

10 ověřených tipů proti rýmě a nachlazení

Od té doby, co jsme u nás doma vsadili na tyto pomocníky a základy prevence, tak se výrazně zmenšil počet nachlazení a nemocí. Netvrdím, že jsme od té doby nebyli nikdo nemocní, ale nachlazení i vážnější nemoci, které se léči antibiotiky, se nám vyhýbají.

  1. Celkově posílit obranyschopnost organismu
  2. Chodit pravidelně ven a otužovat se
  3. Umývat si ruce
  4. Pravidelně větrat – doma, v práci, ideálně i ve škole
  5. Střídat přírodní doplňky: pít rakytníkový sirup/džem, jíst/pít arónii, vyzkoušet moringu, goji
  6. Jíst fermentovanou zeleninu a kysané zelí
  7. Nepít a nejíst přehnaně moc studeného pití a jídla, naopak se zaměřit na teplé nápoje a jídla, která zahřejí
  8. Mít v jídelníčku dostatek sezónního ovoce a zeleniny
  9. Když už ucítíte, že „na vás něco leze“, víc odpočívat, být v teple a dopřát si více přírodních vitaminů
  10. Kvalitně spát

Jaký je rozdíl mezi fermentovanou, kvašenou a nakládanou zeleninou?

  • Fermentace potravin je jinými slovy kvašení. Jde o řízenou přeměnu surovin, která využívá mikroorganismy (např. bakterie mléčného kvašení, kvasinky nebo ušlechtilé plísně) za účelem prodloužení trvanlivosti, zvýšení stravitelnosti a vylepšení výživových a chuťových hodnot potravin. Tedy ze syrové suroviny získáme ještě zdravější potravinu.
  • Sterilizované zelí prochází tepelnou úpravou, kterou může přijít o cenné látky (vitaminy). Navíc často obsahuje i přidaný cukr. Takže za mě nejhorší varianta.
  • Nakládaná zelenina je ta, kterou zalijete nálevem a následně zavaříte.

Proč jíst fermentovanou neboli kvašenou zeleninu?

Fermentace potravin je jeden z nejstarších způsobů, jakým lidé po celém světě po tisíce let zpracovávají potraviny za výše uvedeným účelem. Přesto o fermentovaných potravinách dnes ví málo lidí – znát třeba pojem kimchi? Já osobně považuji fermentaci za malý zázrak. Díky ní získáte velké množství vitaminů, mikroorganismů, antioxidantů, přírodních antibiotik i antivirotik a dalších prospěšných látek. Mohlo by se zdát, že je to reklamní tah a další trendy superpotravina, ale ne. Toto je skutečná síla přírody!

Kvašené produkty nepodporují jen imunitu, ale zároveň zlepšují zažívání, detoxikaci a celkový psychický stav.

Jestli fermentovanou zeleninu zatím neznáte, nebudu vám lhát, každý ji na chuť nepřijde. Už když si totiž otevřete skleničku kimchi, tak ucítíte toliko specifickou vůni, která někoho odradí. Ale pozor! Je to o zvyku a nám doma už to vyloženě voní a není týden, kdy by se nám v lednici neschovávala alespoň jedna sklenice.

Je fermentovaná zelenina vhodná pro děti?

Pro děti a lidi, kteří neholdují pálivému jídlu doporučuji začít s nepálivou verzí kimchi, probiotickým salátem a kysaným zelím. Za nákup rozhodně stojí také fermentovaná limonáda. Ochutnala jsem švestkovou a řeknu vám, měla jsem co dělat, abych to tajně nevypila sama, a nechala na ochutnání i ostatním členům rodiny. Má vyváženou chuť, není přeslazená, zažene žízeň a v létě musí i skvěle osvěžit.

Nakládaná zelenina v těhotenství

Fermentovaná jídla si neodpouštím ani během těhotenství. Naopak si myslím, že i díky tomu je moje třetí těhotenství nejvíce pohodové, jak do celkového zdravotního, tak i psychického stavu. A hodlám v tom pokračovat i během kojení. V té době si jen odpustím pálivou verzi.

Co je kimchi?

Kimchi je tradiční korejský zelný salát se zeleninou a kořením. Je nízkokalorický a má spoustu vitaminů a živin. Najdete v něm železo, vápník, selen, vlákninu, velké množství antioxidantů a probiotik, které posílí zažívání a imunitní systém.

Dobré vědět: Kimchi funguje i jako skvělý vyprošťovák.

U kimchi stačí ochutnat lžíci a postupně si zvykat. Není potřeba sníst hned celou sklenici. My si nandáme do misky pár lžiček k obědu nebo večeři místo nezralých rajčat a okurek. Dětem to můžete dát nejdřív ochutnat na lžíci, třeba s bramborovou kaší, a postupně je na tu chuť učit.

Recept na zimní polévku s kimchi

Stačí jen pár ingrediencí a vykouzlíte si chutnou a zároveň zdravou polévku plnou vitaminů. A přidáním miso polévky s kimchi dostanete zeleninový krém na úplně jiný level!

Tip: Květák, který je součástí receptu, upečte. Dostane tak podstatně lepší chuť, než když se jen uvaří.

Ingredience na 5 porcí:

  • 1 menší květák
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje
  • čerstvě mletá sůl
  • 5 středně velkých brambor
  • 2 polévkové lžíce miso polévky s kimchi
  • voda
  • petrželová nať

Jak postupovat:

Květák zbavíme listů, důkladně ho omyjeme a naloupeme na růžičky. Ty dáme na pekáč, lehce osolíme, zakápneme olivovým olejem a dáme péct do předem vyhřáté trouby na 180 °C po dobu 15–20 minut.

Mezitím, co se peče květák, oloupeme brambory a nakrájíme je na malé kousky. Přidáme 2 lžíce miso polévky s kimchi a zalijeme vodou tak, aby voda sahala zhruba 3 cm nad brambory. Jen lehounce osolíme a dáme vařit, dokud brambory nezměknou. Z upečeného květáku si vybereme pár kousků na ozdobu a zbytek přidáme k uvařeným bramborám. Vše rozmixujeme tyčovým mixérem tak, aby v polévce nebyly žádné hrudky.

Podle toho, jak moc máme rádi hustý polévkový krém, případně doředíme lehce vodou. Při podávání polévku ozdobíme opečeným květákem a nasekanou petrželovou natí.

Jak se rychle zbavit nachlazení

Co dělat, když už vás nějaká ta viróza a rýma zaskočí? Dalo by se říct, že můžete využít část ze zmíněného desatera. Rozhodně si naordinujte klid, dostatek spánku a pobyt v teple. I z obyčejného nachlazení se totiž může vyklubat podstatně větší problém. Nezapomínejte na dostatek tekutin – hlavně čaje, které si můžete vlažné osladit medem s rakytníkem. Stejně tak si dopřejte přímo i rakytníkový sirup, protože i když se to nezdá, rakytník má více vitaminu C než vychvalované citrusy.

Doplňte zásobu vitaminů a vařte si vydatné polévky, které vás zahřejí. Dostatečně větrejte, při rýmě sáhněte po mořské soli a případně také kápněte do aromalampy vhodné esenciální oleje.

Arónie: pomůže s imunitou a dodá jód

Černý jeřáb, tato černá perla z přírody, jak jí doma osobně přezdívám, by vám v boji proti nachlazení a celkovém posilování imunity rozhodně neměla uniknout. Pokud totiž mluvíme o super potravinách, tak sem jednoznačně patří. Jde o silný antioxidant, který pomáhá posílit imunitu, bojovat proti stresu, snižuje cholesterol, napomáhá správné funkci jater a tím výčet rozhodně nekončí.

Co se o ní málo ví, tak je také skvělým zdrojem jódu, což ocení těhotné a kojící ženy. Právě v porodnici mi doporučovali, abych zařadila během kojení doplněk s jódem, takže za mě je to skvělá přírodní varianta. Dopřát si ji mohou ale i děti od 3 let. Pokud jim ji naservírujete v tobolkách, nehrozí, že by jí opovrhovaly – čerstvé a sušené plody arónie mají totiž trpkou chuť.

Když to shrnu, pokud máte problém právě s trpkou chutí černého jeřábu a „nedostanete“ do sebe šťávu, případně čerstvé plody, které se blbě shánějí, je tato tobolková varianta tím správným řešením.

Recept na zimní ovocný salát plný vitaminů

V receptu najdete dostupné sezónní ovoce a goji neboli kustovnici čínskou, která se přezdívá červeným diamantem čínské medicíny. Jde totiž o jedno z nejzdravějších druhů ovoce! Během zimního období nás nejvíc zajímá její pozitivní vliv na imunitu, jinak má samozřejmě podstatně víc blahodárných účinků.

Kromě toho, že si ji přisypete do ovocného salátu, můžete ji přidat do smoothie, oblíbeného müsli, kaše, bílého jogurtu, nebo ji jen tak pojídat.

Ingredience na 3–4 menší porce:

  • 1 hruška
  • 1 větší jablko
  • velká hrst hroznů
  • rozinky
  • vlašské ořechy
  • goji
  • 1 zakysaná smetana
  • 1 lžička rakytníkového medu

Jak postupovat:

Ovoce si umyjeme. Vykrojíme jádra a nakrájíme hrušku i jablko na malé kousky. Hrozny na tenká kolečka. Ve větší míse pak smícháme nakrájenou hrušku, jablko a hrozny. Dle libosti nasypeme rozinky, nalámané vlašské ořechy a goji. Nandáme do misek nebo skleniček. Bokem si smícháme zakysanou smetanu s medem a přidáme do salátu.

Recept na zahřívací smoothie

Smoothie si několik let zpět získalo místo v našich srdcích a stále se drží velké oblibě. Během chvilky si připravíte snídani nebo svačinu, která vás nakopne, a dětem do něj schováte třeba i suroviny, které jim normálně jinak nechutnají.

Dejte si záležet na výběru ingrediencí. Nepoužívejte mražené, ať zbytečně neochlazujete organismus (když nemáte jinou volbu, nechce ovoce nejprve rozmrazit) a naopak přidejte ingredienci, která zahřeje – třeba kousek zázvoru.

Tip: Do jedné porce jsem přidala lžičku moringy olejodárné. Na první pohled je zelený prášek hodně podobný matcha tea, chuťově mi přijde ale podstatně lepší. Obsahuje spoustu vitaminů (např. vitamin C, A, železo, vápník i draslík) a někteří o ní dokonce tvrdí, že s přehledem dokáže nahradit všechny multivitaminové a minerální doplňky.

Ingredience na 2 porce:

  • čerstvá šťáva ze 4 pomerančů
  • 1 velké sladké jablko
  • 2 menší mrkve
  • kousek čerstvého zázvoru (zhruba 2 cm)
  • 1 kávová lžička prášku moringa

Jak postupovat:

Pomeranče si oloupeme a naloupeme na měsíčky. Jablko umyjeme, rozkrojíme a vykrojíme jádra. Mrkev ostrouháme, umyjeme a rozkrojíme. Zázvor oloupeme. Pokud máme výkonný mixér na smoothie, vše do něj dáme a necháme pomixovat. Do jedné části pak můžeme na zkoušku přidat lžičku moringy a zamíchat.

Nechte si chutnat a buďte zdraví! 

Jak se vám článek líbil?

Gábi – Recepty dětem

Blogerka Gábi má dvě děti, žije na vesnici, má slabost pro lokální a sezónní suroviny, kvalitní kávu, víno a dobré jídlo. Déle než šest let píše blog Recepty dětem, tři roky po sobě byla v TOP 10 Czech Blog Awards (FOOD). 

Zaujal vás článek? Tohle se vám bude líbit!

Nahoru