Rychlé svačiny do školy? Tyhle v koši neskončí!

Rychlé svačiny do školy? Tyhle v koši neskončí!

Gábi – Recepty dětem 12. 10. 2023

Co dát dětem k svačině, aby se pořádně najedly a jídlo nezůstalo na dně batohu? Načerpejte inspiraci od Gábi, autorky blogu Receptydetem.cz. Přináší tahák na nejrůznější svačinové kombinace, tak vyzkoušejte její tipy na zdravé svačiny, které děti milují. Vedle rychlých receptů prozradí i to, jak dělá domácí pletýnky.

Svačiny podle Gábi z Recepty dětem vás budou bavit

Je to tady zase. Škola, kroužky, školní akce… a často dvě svačiny na každý den. Jedna do školy, druhá do družiny. Možná se bojíte, že vás nenapadne, co pořád dokola chystat. I proto jsem pro vás připravila tento článek, který si můžete vytisknout třeba jako tahák do školy.

Svačiny do školy chtějí změnu! Jen tak budete mít jistotu, že to děti nezačne nudit a nebudou svačiny nabízet spolužákům, nosit je domů, nebo je dokonce vyhazovat do koše. Kdo by taky chtěl jíst každý den chleba s máslem a šunkou… A tak pro vás mám hned ze startu spoustu kombinací, které můžete střídat.

Tenhle tahák na svačiny pro děti se hodí na lednici

Svačiny s pečivem

  • Pečivo + lučina + plátek libové šunky (alespoň 90 % masa) + zelenina
  • Pečivo + lučina + kousek uzeného lososa + kopr + okurka
  • Pečivo + tvaroh + nasekaná pažitka + plátek libové šunky + zelenina
  • Pečivo + čerstvý sýr + zelenina
  • Pečivo + máslo + plátkový sýr + zelenina
  • Pečivo + domácí vajíčková pomazánka + zelenina
  • Pečivo + mrkvová pomazánka
  • Pečivo + tvarohová pomazánka
  • Pečivo + zeleninová pomazánka
  • Pečivo + tuňáková pomazánka
  • Pečivo + vaječná omeleta + zelenina

Palačinky, tyčinky, jogurty i zelenina

  • Slaná palačinka plněná lučinou/tvarohem/žervé a rukolou/rajčaty/šunkou
  • Řepová palačinka plněná lučinou/tvarohem/žervé
  • Mini mozzarella + rajčata
  • Mini mozzarella + okurky
  • Doma upečený muffin + jablko
  • Vánočka + domácí džem + jablko
  • Bílý jogurt + vločky + 1/2 banánu
  • Bílý jogurt + domácí marmeláda
  • Bílý jogurt + kousky ovoce
  • Bílý jogurt + studentská směs/datle

  • Zdravé tyčinky
  • Kefírové mléko + kousek vánočky
  • Ovocný salát
  • Sezónní smoothie
  • Zeleninový salát

Pečivo volte kváskové, u tyčinek pozor na složení

Jako pečivo doporučuji domácí, případně poctivé kváskové z oblíbené pekárny. Střídat můžete chléb, rohlíky, bagety, bulky, pletýnky, toastový chléb…

Lákavě vypadají různé müsli tyčinky a cereálie, ale v tomto případě si dávejte pozor. Často totiž obsahují přehnané množství cukru a celkově nemají zrovna extra slavné složení.

Tipy na něco k pití i na zub

Do přípravy svačin zapojte děti

Jestli vám děti ještě nepomáhají v kuchyni, tak to honem napravte. Možná se to nezdá, ale i taková „maličkost“ hraje velikou roli. Alespoň u nás to tak funguje, že jakmile pomáhají děti s přípravou, tak se na jídlo podstatně víc těší. Zvlášť to platí u pečení, kdy se vyloženě nemohou dočkat, až to vychladne a budou moct ochutnat výsledek svojí práce.

Začněte postupně. Třeba jen mazáním pomazánek/másla/lučiny… A pak dávejte dětem víc důvěry. Časem tak zvládnou nakrájet zeleninu, pečivo, upéct si muffiny i pletýnky. Navíc budete společně trávit více času.

Tipy na mrazem šusené dobroty, po kterých se zapráší

Recepty podle Gábi

Domácí pletýnky

Dobře vypadají a ještě lépe chutnají. O kom že je řeč? Přece o domácích pletýnkách, které vždy, když doma upečeme, zmizí rychlostí blesku.

Na pletýnky si nachystáme:

  • 450 g hladké mouky
  • 300 g špaldové mouky hladce mleté
  • 400 ml mléka
  • 100 g rozpuštěného másla
  • 2 vejce
  • 1 lžičku soli
  • 40 g čerstvého droždí
  • 1 vejce na potření
  • „něco“ na posypání: lněná, sezamová, dýňová, chia semínka, mák, hrubozrnná sůl, celý kmín…

Pečeme pletýnky

Ohřejeme si mléko, aby bylo vlažné, a do něj rozdrobíme droždí. Ve větší míse smícháme mouky se solí. Jakmile nám vzejde kvásek, přidáme ho do mísy a stejně tak rozpuštěné máslo a 2 vejce.

Důkladně mícháme vařečkou, nebo využijeme kuchyňského robota. Pokud nemáme robota, těsto ještě vyklopíme na pomoučený vál a pořádně ho prohněteme ručně. Pak přendáme zpět do mísy, lehce pomoučíme, přikryjeme čistou utěrkou a dáme na teplé místo kynout na 60 minut.

Po hodině kynutí si rozehřejeme troubu na 180 °C. Z těsta si připravíme 12 stejně velkých bochánků, které pak ještě rozdělíme vždy na 3 kusy. Z těch si vyválíme pásky a ty zapleteme jako cop do tvaru pletýnky.

Naskládáme je opatrně na plech s pečicím papírem, potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme oblíbenými semínky. Pečeme zhruba 20 minut a hlídáme, aby se nám pletýnky nepřipálily. Po 20 minutách nám krásně zezlátnou, tak je můžeme vyndat z trouby na chladicí mřížku a nechat vychladnout.

Rychlá tuňáková pomazánka

Rybičkové pomazánky u dětí celkem frčí, ale když si přečtete složení těch z obchodu, tak vám někdy nestačí přecházet zrak. Nebo tedy mně jednoznačně. Přitom chutnou tuňákovou pomazánku připravíte jen z pár ingrediencí a ještě bude chutnější než ta kupovaná.

Na tuňákovou pomazánku potřebujeme:

  • 2 kostky lučiny
  • 1 konzervu kvalitního tuňáka v olivovém oleji (doporučuji RIO mare)
  • 1 stroužek česneku
  • špetku čerstvě mleté soli
  • špetku čerstvě mletého pepře

Příprava pomazánky z tuňáka

V misce si vidličkou smícháme tuňáka s lučinou. Ochutíme prolisovaným česnekem, solí a pepřem a důkladně promícháme. A máme hotovo.

Pomazánka se sušenými rajčaty

Další super rychlá pomazánka, kterou máte připravenou a namazanou za pár minut. Takže ji zvládnete nachystat klidně i ráno.

Suroviny na rajčatovou pomazánku:

  • 1 tučný tvaroh ve vaničce
  • 8 sušených rajčat v oleji
  • špetka čerstvě mleté soli
  • 3 lístky bazalky

Smíchejte pár ingrediencí a máte pomazánku

V misce smíchejte tvaroh a na malé kousky nakrájená sušená rajčata. Přidejte pár kapek oleje, ve kterém byly rajčata. Lehce osolte a přimíchejte nadrobno nakrájenou bazalku.

Šunková pomazánka

Klasika našich dětských let, nemyslíte? Každopádně nezapomínejte na to, že i když je to pomazánka, do které se dá „všechno schovat“, tak volte jen kvalitní suroviny.

Na šunkovou pomazánku si nachystáme:

  • 150 g kvalitní vepřové šunky (alespoň 90 % masa)
  • 1 kelímek přírodního žervé
  • 2 polévkové lžíce bílého jogurtu

Stačí rozmixovat a máte hotovo

Skutečně je to tak jednoduché. Šunku nakrájejte na kousky, dejte společně se zbylými ingrediencemi do vyšší nádoby a tyčovým mixérem rozmixujte na pěnu.

Sůl není potřeba – šunka i žervé sůl obsahují a ta bohatě stačí. Dozdobit pak můžete pomazánku např. nakrájenou pažitkou nebo řeřichou.

Tip: Každou ze zmíněných pomazánek doporučuji doplnit o zeleninu.

Kefírové muffiny s čokoládou

Bez sladké tečky by to asi nešlo. Ale i když se říká „sladká tečka“, tak zase tak sladká být nemusí, a dokonce se obejdete i bez klasického cukru.

Na muffiny si připravíme:

  • 250 g špaldové mouky hladce mleté
  • 3 kávové lžičky kypřicího prášku do pečiva bez fosfátů
  • 200 ml kefíru bez příchutě
  • 3 hrsti vypeckovaných sušených datlí
  • 80 ml slunečnicového oleje
  • 2 vejce
  • 1 tabulku čokolády (70%)

Pečeme muffiny na svačinu

Jako první si namočíme vypeckované datle do kefíru a rozehřejeme troubu na 180 °C. Datle takto necháme namočené 10 minut a pak je rozmixujeme společně s kefírem tyčovým mixérem.

Ve větší míse smícháme mouku a kypřicí prášek. Přidáme rozmixované datle s kefírem, olej a vejce a vše důkladně promícháme.

Jako poslední nalámeme do těsta na kousky čokoládu a plníme do připravených košíčků. Pečeme zhruba 15–20 minut a po vytažení z trouby necháme vychladnout.

Svačinové tipy na závěr

  • Pití → Zatím o něm nic nezaznělo, což se musí napravit. Pitný režim je důležitý. Některé školy mají k dispozici nápojové automaty, ale ideálně by si měly děti vystačit s vodou. Střídat to můžete s čajem, poctivými sirupy, naředěným džusem a také moštem.
  • Balení svačin → Abyste šetřili nejen svoje finance, ale i životní prostředí, tak doporučuji vyhnout se úplně balení do mikrotenových sáčků. Místo toho nakupte buď kvalitní krabičky, případně látkové sáčky. Ty můžete používat opakovaně.
  • Neignorujte sezónu → Na jaře dopřejte dětem spoustu ředkviček, hrášku, mladé mrkvičky a dalších dobrot. Naopak na podzim a v zimě se zaměřte na kořenovou zeleninu, uskladněná jablíčka, hrušky a doma připravené kompoty a marmelády.
  • Připravujte pro celou rodinu → Pomazánky a další dobroty nemusíte připravovat jen dětem. Můžete vše připravit předem a dát si část už na večeři, nebo si vzít svačinu s sebou do práce. 

Jak se vám článek líbil?

Gábi – Recepty dětem

Blogerka Gábi má dvě děti, žije na vesnici, má slabost pro lokální a sezónní suroviny, kvalitní kávu, víno a dobré jídlo. Déle než šest let píše blog Recepty dětem, tři roky po sobě byla v TOP 10 Czech Blog Awards (FOOD). 

Zaujal vás článek? Tohle se vám bude líbit!

Nahoru