Co všechno se může stát, když navštívíte střelnici?

Co všechno se může stát, když navštívíte střelnici?

Lucie Vajnerová 17. 10. 2021

Možná jste na střelnici narazili při hledání neotřelého dárku, možná jste si sami pohrávali s myšlenkou, že byste se postavili s nabitou zbraní proti terči – střeleckými balíčky se poslední dobou internet jenom hemží. Pořád jste se neodhodlali? Nejste si jistí, jestli by takový dárek potěšil? Vlastně o tom skoro nic nevíte?

AK-47, CZ 455, MP5, CZ EVO3 a Colt 1911…?

Když se podíváte do obsahu střeleckých balíčků, možná se vám zdá, že se jedná o tajnou šifru válečných zpravodajů, se kterou by si neporadil ani zkušený kryptograf. Praxe je naštěstí mnohem jednodušší – a to i pokud máte v plánu navštívit střelnici úplně poprvé a vlastně nemáte představu o tom, co byste chtěli vyzkoušet. Zkrátka vyberte balíček, ve kterém jsou krátké i dlouhé zbraně, ideálně větších i menších ráží. Nejlíp tak zjistíte, o co vlastně jde.

Tip: Odstřelovačka s optikou nebo pumpovací brokovnice vám dokáže vážně rozpumpovat adrenalin v krvi.

Některé střelnice mají v nabídce i pár historických kousků, takže jestli máte doma milovníka westernových zbraní, může se mu dostat do ruky třeba slavná winchesterovka nebo nějaký pěkný peacemaker s dlouhou hlavní.

Dobré vědět: Zbrojní průkaz nepotřebujete. Pod dohledem školené osoby, kterou je instruktor, můžete vesele střílet i bez zbrojáku.

Co když se fakt bojím?

Tréma a strach není nic zvláštního, obzvlášť když vstupujete na neprobádané území. Určitý respekt ke zbrani je dokonce žádoucí a neměl by vás vlastně opustit nikdy. Instruktoři na střelnicích jsou zkušení profesionálové a vůbec nevadí, že jste doposud zbraň viděli maximálně v televizi. Jednoduchým způsobem vám vysvětlí, jak se na střelnici chovat, jak se se zbraní manipuluje, a odpoví prakticky na cokoli, na co vás napadne se zeptat. Sami budete překvapení, že to není nic složitého a všechna ta pravidla zkrátka dávají smysl.

Většina balíčků je vhodná pro děti od 12 nebo dokonce od 10 let, každý instruktor pružně reaguje na vaše schopnosti a do ničeho vás nebude tlačit – budete dělat jen to, na co se sami cítíte. Snadno se ale může stát, že vás situace sama vyhecuje.

Z opakovací brokovnice přede mnou střílí pán, s jehož tělesnou konstrukcí by se mohl měřit i průměrný akční hrdina; přesto s ním zpětný ráz dlouhé zbraně pokaždé trhne tak silně, jako by do něj narazil buldozer. Éterická bytost rozhodně nejsem, ale pojímám podezření, že mi to v lepším případě jen vykloubí rameno. Opatrnost vítězí nad hrdostí a oznamuji panu instruktorovi, že by mě velmi potěšilo, kdybych střelbu z brokovnice mohla vynechat. , Samozřejmě,‘ ujišťuje mě. , Ale není to tak hrozný, jak se vám zdá. Před pár dny tu z ní střílel čtrnáctiletej kluk.‘ Váhám sotva dvě vteřiny. , Nabijte to!‘ prohlašuji s odhodláním velitelky revolučního povstání. I kdyby mi to mělo to rameno utrhnout!

Neutrhlo. Samozřejmě. Stačilo správně stát a předpisově zbraň držet – instruktor vážně ví, co říká! Rána to sice byla pořádná, ale za ten zážitek to opravdu stojí.

Dress code? Co to jde!

Co si vzít na sebe? Jednoduše – cokoli. Střílet můžete klidně ve velké večerní, úplně se to ovšem nedoporučuje, ačkoli na fotografiích by to rozhodně vypadalo zajímavě. U venkovních střelnic je potřeba přihlédnout k aktuálnímu počasí, u vnitřních záleží čistě na vás, stačí, když se vám v oblečení bude dobře pohybovat.

Nejdůležitější jsou stejně sluchátka a ochranné brýle a ty obdržíte pokaždé přímo na místě. Pokud budete mít touhu vyrazit si ve svém oblíbeném bílém tričku, ještě to zvažte; zbraně jsou totiž ošetřovány speciálním olejem, který sice nijak zvlášť nemaže, může ale na světlém oblečení nějakou tu skvrnu zanechat.

Tip: Dámy, velké výstřihy tentokrát nechte doma a mikinu zapnout pěkně až ke krku! Odletující prázdné nábojnice jsou slušně zahřáté a velmi rády umí zapadnout tam, kam by neměly. Lovení kusu horkého kovu z podprsenky je sice vtipnou vsuvkou střeleckého zážitku, já si to ale příště raději odpustím.

Klid v duši a přesná muška

Když někomu daruju zážitek na střelnici, podněcuju ho k násilí? Když se mi líbí zbraně, mám agresivní sklony? Ne. A ještě jednou ne. Střelba naopak vyžaduje disciplínu, preciznost a rozvahu a většina zkušených střelců patří mezi nejklidnější lidi, které znám. Možná už jste slyšeli někoho říkat, že se na střelnici krásně relaxuje, a možná jste si taky říkali, co že je to za blbost.

Kouzlo je právě v onom plném soustředění a zklidnění – jestli patříte k těm, kteří i ve vířivce obklopeni svíčkami v duchu sestavují nákupní seznam, střelnice vás může mile překvapit. Váš mozek se zkrátka soustředí jen na střelbu a na starosti a stres už nezbývá místo. Jste jen vy a terč.

A instruktor za vašimi zády, pro jistotu.

Co všechno se může stát, když navštívíte střelnici?

Můžou vás potkat hrozné věci – třeba v sobě objevíte doposud dřímající ostrostřelecký talent. Jako fanoušek akčních filmů a počítačových stříleček můžete zjistit, že s reálnou zbraní je to poněkud jiné kafe. Taky možná objevíte nový koníček, nebo zkrátka jen zkusíte něco neobvyklého. To stojí za pokus, ne?

Jdu do toho! Ukažte mi nabídku střelnic

Jak se vám článek líbil?

Lucie Vajnerová

Přála bych si umět psát poezii jako Václav Hrabě, romány jako Stephen King, povídky jako Andrzej Sapkowski a písničky jako Radůza. Sice vůbec nemám tušení, co zrovna letí na Instagramu, ale vím, kolik vojáků padlo u Verdunu, umím pozdravit elfsky, ručně spíchnout renesanční šaty a nazpaměť odříkat skautský slib. Žiju divadlem z jeviště i hlediště, jsem závislá na kafi, kytaře, kafi, spánku pod širým nebem, kafi a příbězích ze svojí hlavy. Věřím na jednorožce, proto se taky pořád courám po lese, abych nějakého potkala. A když už je toho fakt moc? Tak si skočím z mostu nebo z letadla. 

Zaujal vás článek? Tohle se vám bude líbit!

Nahoru