Zkuste výlet s luštěním aneb Deník fejsbukové matky radí, jak dostat děti od mobilů

Zkuste výlet s luštěním aneb Deník fejsbukové matky radí, jak dostat děti od mobilů

Kateřina Linhartová 31. 5. 2020

Dokázala, že její děti sociální sítě moc neberou, po příchodu ze školy mobily odhodí do kouta a radši hrajou vybíjenou. Zařídila si práci, která ji baví, a zvládá ji se třemi dětmi, přivedenými na svět krátce po sobě, a to během 21 měsíců. LUCIE NACHTIGALLOVÁ, blogerka, autorka několika knih i oblíbená influencerka Deník fejsbukové matky, vám prozradí, jak pojmout rodinné výlety, aby nebyly pro děti ani pro rodiče spíš za trest.

Neexistuje lepší trávení času než s rodinou na čerstvém vzduchu aktivním pohybem a hraním her. Děti na to nikdy nezapomenou a hluboce se to do nich obtiskne.

— Lucie Nachtigallová

Máte krásný projekt Velká dobrodružství (VELDO), díky kterému nemusí být rodinné výlety nuda ani pro větší děti. A ty menší zase ujdou o nějaký ten kilometr víc, když vědí, že je čeká zajímavý úkol. Představíte nám Velká dobrodružství více?

Když VELDO před sedmi lety vzniklo, měla jsem doma tři malé caparty ve věku (5, 5, 3) a tedy mnoho zkušeností s výlety a hrami s nimi…. a (s nimi v zádech) zároveň velmi malou šanci na návrat do práce, na post šéfredaktorky nebo dramaturgyně, kterou jsem do porodů vykonávala. Manžel workoholik, babičky nehlídací, takže jsem si musela vymyslet práci, kterou bych mohla dobře dělat i s dětmi… A tak s několika přáteli vzniklo během jednoho večera VELDO.

Jak vás napadlo dělat výlety s tajenkami? Vzhledem k věku vašich dětí to vypadá, že za tím nestojí potřeba zabavit vlastní děti, nebo ano? (Lucie má tři děti ve věku 10, 12 a 12 let). Jak tedy celý projekt vznikl?

Vždy jsem jezdila po vlasti i po světě a výletovala. Ani množství dětí, které jsem si během 21 měsíců porodila, mě od této záliby nemohlo odradit. Takže děti cestovaly odjakživa se mnou. Aby je výlety bavily, musela jsem hledat krátké atraktivní trasy a k tomu vymýšlet úkoly, kterými jsem se je snažila zabavit. A když už jsem to měla po kupě, tak jsem to začala sepisovat pro ostatní aktivní rodiny. Nejdříve pro přátele, později jsem své „výtvory“ nabídla na webu, kde už jsem v té době měla rozběhnutý jiný druh podnikání – pořádání pohádkových lesů.

Kolik výletů už v rámci ČR máte?

Za 7 let jsme napsali 125 výletů s tajenkou – 100 z nich přímo já osobně. Z jejich výběru také vyšla knížka Výlety s tajenkou a jsme šťastni, že se stále výborně prodává a i ona „tahá“ děti s rodiči od obrazovek počítačů a televizí do přírody. To byl totiž hlavní záměr. Neexistuje lepší trávení času než s rodinou na čerstvém vzduchu aktivním pohybem a hraním her. Děti na to nikdy nezapomenou a hluboce se to do nich obtiskne.

Z jakých lokalit si mohu vybírat?

Výlety máme po celé České republice – nejvíce asi ve Středočeském kraji, ale i v ostatních krajích si rodiče vyberou. Jeden z výletů zve také na německé kamenné hrady anebo do Rakouska. Každý rok přidáváme zhruba 20 výletů.

Děti cestovaly odjakživa se mnou. Aby je výlety bavily, musela jsem hledat krátké atraktivní trasy a k tomu vymýšlet úkoly, kterými jsem se je snažila zabavit.

— Lucie Nachtigallová

Trasy máte prochozené s rodinou, nebo na tom pracuje větší tým lidí/rodičů?

Drtivou většinu tras jsem našla, prozkoumala a sepsala sama. Několik výletů napsala má kamarádka Káťa Palátová – odbornice na Mnichovo Hradiště a okolí. Další výlety teď píše i moje mamka, která vybírá pro své vnuky stejné výlety jako já a dobře píše. Jinak texty nikdo psát nechce – je to strašně pracné – než výlet naplánujete, vymyslíte, pak ho projdete, píšete minimálně šest hodin, musíte sehnat výtvarnici, která namaluje dětskou mapu, a pak ajťáka, co naleje všechno do systému na web…, a pak ten výlet stojí stovku, takže aby si na sebe vydělal, muselo by si ho stáhnout minimálně sto lidí, což je naprosto nereálné. Dalšího takového magora, jako jsem já, jen těžko najdete.

Je neuvěřitelné, že v instrukcích se najdou i tipy na občerstvení v okolí. Jak často kontrolujete stav trasy, jestli se nezměnila přístupnost?

Mám tu výhodu, že na sociálních sítích mě sleduje více než 50 tisíc lidí (LN je také blogerkou velmi populární FB stránky Deník fejsbukové matky – pozn. aut.), takže čas od času požádám aktivní fanoušky, zda by si neudělali výlet a trasy neprošli. Zpětnou vazbu mám i od samotných výletníků. Jsou to strašně fajn lidi, „jemně“ mě na změny upozorní mailem a já je hned v textu opravím pro další poutníky.

Jak velké děti si výlet s tajenkou užijí?

Výlety jsou rozděleny podle věku – takže od 3 let. Jen si na webu www.veldo.cz naťukáte kritéria vyhledávání… A máme také výlety pro seniory.

Poznala jste díky projektu místo, které vás okouzlilo?

Samozřejmě! Výlety jsou psané jen z míst, která mě okouzlí, jinak výlet nepíšu. Miluju především svůj rodný Český ráj a Valašsko.

Vzpomenete si ještě na první výlet, který jste vymyslela/podnikla?

Jo, jo – první jsem psala výlet na Žebrák a Točník. Když se dnes dívám na původní text a původní mapu, směju se, jak to bylo blbé… ale upřímné! Teď už máme systém otázek, obrázků i her po těch letech vymakaný.

Na Facebooku si vás prý za 14 dní našlo 10 000 fanoušků. Jak se vám to povedlo?

Ano, to je 3 roky zpátky, ale netýká se to VELDa. Stránku Deník fejsbukové matky, která je o naší rodině, si před 3 lety našlo opravdu během krátké doby hodně fanoušků. Nyní jich tam mám 40 tisíc. Je to stránka spíše o legraci a našich výpravách do zahraničí. Výlety s tajenkou a Pohádkové lesy najdete na FB Velká dobrodružství. Tam takovou „prču“ nedělám, je to spíše praktická stránka s mnoha soutěžemi.

Když děti naučíte si hrát, tak se nenudí a nehledají zábavu na obrazovkách.

— Lucie Nachtigallová

Německá blogerka Toyah Diebel před časem zveřejnila fotky dospělých v typických facebookových miminkovských momentech (s pobryndanou pusou, vztekajících se, na nočníku). Chtěla tak upozornit na to, že dorůstá generace dětí, která má svůj život od rodičů zmapovaný na sociálních sítích. A že se to dětem nemusí líbit. Jak s dětmi probíráte to, jaký zážitek na sítě dáte?

Toto je nejčastější otázka, kterou od novinářů dostávám. Nikdy své děti nezesměšňuji a vždy o nich píšu s láskou. Dělám si legraci hlavně sama ze sebe (a z manžela, ale ten je těžce nad věcí). S dětmi statusy o nich konzultuji a mají právo veta. A často ho využívají!

Jak jako máma bojujete s tím, aby vaše děti pořád neseděly u mobilu nebo tabletu?

Nebojuji, máme jasná pravidla. Počítač 3× týdně 20 minut. Mobily po příchodu ze škol většinou někam odhodí a pak na kroužky nebo ven lézt po stromech nebo hrát vybiku či skákat parkour. Když děti naučíte si hrát, tak se nenudí a nehledají zábavu na obrazovkách.

Kdy jste dětem dali poprvé do ruky tablet / chytrý telefon?

Bydlíme na vesnici, 2 km chůzí po opuštěné cestě do školy či na tramvaj, takže mobil dostaly děti kvůli koordinaci kroužků a domlouvání na případném dovezení zapomenuté trumpety či kytary zhruba ve druhé třídě.

Děti na internetu jsou velké téma, které teď otevřel Vít Klusák svým dokumentem V síti. Máte doma zavedenou nějakou ochranu, aby nesurfovaly tam, kde nemají? Mluvíte s nimi o tom, jaké stránky navštěvují?

Ano, tohle všechno jsme museli díky tomu, že mě i děti lidé poznávají, probrat už před několika lety. Nebojím se o ně. Holkám jsou sociální sítě ukradené a Fanda kvůli parkouru sleduje jen Instagram.

Loni jste plánovali rodinnou cestu na jihozápad USA. Jak cesta, kdy jste měli ujet 5000 km autem, proběhla?

Bylo to skvělé několikatýdenní dobrodružství. Velmi náročné, ale nezapomenutelné. Doporučuji všem. Půjčeným autem jsme projeli všechny dechberoucí scenérie jihozápadu. Věřím, že pro děti to bylo přínosnější než třeba výlet do Disneylandu!

Manžel mě vždy ve všem podporoval, dnes a denně mě rozesmává, pro děti je to Bůh a pro mě ten pravý.

— Lucie Nachtigallová

Jste influencerka – jak si vybíráte, s jakou firmou budete spolupracovat a s jakou ne?

Podle pravdy. Pokud mi nabídne firma, která vyrábí bundy do minus 20 stupňů, ať její značku propaguji, protože na fotkách mě v ní viděla, nemám s tím problém. Ale nikdy nepropaguji výrobky, které s námi nemají nic společného. Ale upřímně, obecně moc reklamu nedělám, jsem moc drahá a peníze si dokážu vydělat jinak. Samozřejmě zcela automaticky podporuji knižní trh, cestování a 4 charitativní organizace, se kterými delší dobu spolupracuji.

Jaké blogery/weby ráda sledujete?

Na to už jsem trochu stará, abych sledovala blogy. Samozřejmě jich pár znám, ale je to přeci jenom o generaci mladší parta. Pár známých blogerů jsem potkala na Blogerovi roku a samozřejmě Kovy, Shopaholic i Nikol Štíbrová jsou super, ale jinak opravdu nemám čas brouzdat po Instagramu. Každopádně jim strašně držím palce, myslím, že dělají užitečnou práci, a jsou vážně dobří.

Co vám sláva na sociálních sítích vzala a čím naopak nečekaně pozitivně překvapila?

Nejsem slavná a v mém životě se téměř nic nezměnilo. Občas mě někdo pozná a vyfotí se se mnou nebo si nechá podepsat knížku, ale jinak pokračuji, seč mi síly stačí, abych nějak se ctí vybalancovala své životní role matka-manželka-podnikatelka, asi jako každá jiná žena. Však to znáte!

Pracujete teď na něčem novém? Na knize nebo nějakém projektu?

Během tří let jsem vydala čtyři knížky, a tak si teď dávám od psaní pauzu. Svůj nový projekt bych nazvala: Hlavně ve zdraví přežít pubertu svých dětí a nezabít je u toho.

Co na vaši aktivitu na internetu říká manžel? Vnímají to nějak i děti, že jsou známé?

Říká se, že za každou úspěšnou a spokojenou ženou stojí nezakomplexovaný muž. Nevím, zda jsem úspěšná, ale spokojená jsem. Takže asi tak. Manžel mě vždy ve všem podporoval, dnes a denně mě rozesmává, pro děti je to Bůh a pro mě ten pravý. 

Jak se vám článek líbil?

Kateřina Linhartová

Zbožňuje výzvy a neumí moc prohrávat. Baví ji pracovat s dobrými a energickými lidmi. Za dobrodružstvím vyráží nejraději s šestiletým synem Vojtou, sází na to, že příroda a společné zážitky jsou to, co se v dětech obtiskne na celý život. 

Zaujal vás článek? Tohle se vám bude líbit!

Nahoru