Velký pivní rádce: komu zachutná ipa, kdy otevřít stout a s čím si je vychutnat?

Velký pivní rádce: komu zachutná ipa, kdy otevřít stout a s čím si je vychutnat?

Pavel Fukar 11. 11. 2021

Když ve slově LÁSKA odeberete jedno písmeno a čtyři změníte, vznikne PIVO. To už možná víte. Pokud ale poté odstraníte ještě jedno a vyměníte další tři, vyjde vám DAR. A to už přeci nemůže být náhoda…

A taky že není! Ačkoli totiž Jiří Kodet v Pelíšcích tvrdí, že nejlepší je vlastnoručně vyrobený dárek, pravda je to pouze v jednom případě – pokud má dárce ve sklepě zařízený svůj pivovar. Čechy jakožto milovníky chmelového moku zkrátka nic nepotěší tolik jako jejich národní nápoj. A může být třeba i koupený. Stačí se držet tří osvědčených pravidel.

Jak vybrat pivo jako dárek?

  1. Jděte do supermarketu a zamiřte rovnou do oddělení s basami a lahváči.
  2. Vezměte to nejdražší, co se vám nabízí v úrovní očí… a okamžitě to dejte zpět na místo.
  3. Vraťte se zpátky domů a přečtěte si pořádně tento článek.

Pivo totiž není jen vášeň, ale hotová věda. A tak není divu, že si kolikrát neví rady nejen abstinenti, ale ani zkušení štamgasti. Nechte si poradit od skutečně povolaného – Ondry ze společnosti Beerify, která nabídku Slevomatu pravidelně obohacuje o piva z nejrůznějších koutů Evropy. Tak pojďme na to, ať mezitím nezvětrají.

Tip: Stejně jako někomu z vašich blízkých můžete pivem udělat radost i sami sobě – jen se na něj potom musíte tvářit alespoň trochu překvapeně, aby vám všechny bublinky uraženě nevyšuměly ven.

Druhy piva aneb jaké pivo koupit?

Zatímco víno má prakticky jen tři kategorie (bílé, červené a pro Pražáky), s pivy je to krapet složitější. „Pivo můžeme dělit do různých kategorií, například dle způsobu použitých sladů, způsobu vaření a kvašení…“ vypočítává Ondřej. Než se vám z toho ale začne motat hlava, aniž byste byť jen jedno vypili, vrhneme se na to rovnou z toho posledního úhlu pohledu.

Jako ideální dárek pro každého určitě doporučuji degustační kufříky či boxy, které zpravidla obsahují několik různých druhů piv třeba i se sklem. Tímto dárkem nemůžete nikdy nic pokazit.

Ondřej z BEERIFY

Tip: S výběrem dárků vám pomůže také náš dárkový poradce Dejdárek. Najde ten nejlepší dárek pro pivaře, ale i maminku, dědu nebo děti. Vyzkoušejte ho.

Pilsner čili plzeňské pivo

„V našich zeměpisných šířkách mají tradici spodně kvašená piva, zejména pak pivo plzeňského typu,“ vrací nás ve vyprávění zhruba o 200 let zpátky Ondřej. Zrovínka tehdy, konkrétně roku 1839, byl na podnět městské rady založen Měšťanský pivovar Plzeň, kde sládek Josef Groll poprvé uvařil pivo zlatavé barvy a spíše hořké chuti. Právě díky tomu postupně proteklo do píp po celém světě, kde si své výrazné postavení drží až do dnešních dní.

Dávno už to ale není jen o Plzeňském Prazdroji a dalších společnostech, které zaplňují tanky po hektolitrech. To, co znáte jako typickou „desítku“ či „dvanáctku“, si v čím dál větší míře můžete dopřát i z produkce minipivovarů, kterých nejen na našem území přibývá. Za poslední dva roky jejich počet vzrostl zhruba o 50 a celkově jich tak v ČR funguje na pět set. Každý z nich sází na trochu jiný typ výroby i surovin čili si pochutnáte vždy na něčem trošku jiném.

Komu darovat? Tradičním pivařům, které na exotické chutě moc neužije.

Svrchně kvašený ale

…ale co? Ale nic! Labužníci, kterým ani deset půllitrů nezkazí správnou výslovnost, vědí, že správně se to čte „ejl“ a jedná se o svrchně kvašené pivo s tradicí zejména v anglosaských zemích, Belgii a Francii. „Dnešní „ejly“ jsou zpravidla chmelené exotickými chmely, které pivu dodávají citrusovou nebo jinou ovocnou chuť,„ vysvětluje Ondřej, jak je poznáte nikoli na první pohled, ale spíše lok. Aby to ale (ejle) nebylo tak snadné, dělí se dále ještě do několika větví.

Trappistická piva

Mezi piva typu ale patří i tzv. trapistická piva. „Tato piva se vyrábí výhradně v trappistických klášterech, zpravidla stále pod dohledem mnichů a jejich receptura je pro každý klášter jedinečná,“ seznamuje nás s nimi Ondřej. Takových klášterů je celkem jedenáct, z toho šest v Belgii (nejznámější je Chimay a Orval). Jelikož se vaří jen v omezené míře, sehnat je bývá oříšek. Pokud se vám ale něco takového povede, můžete mít z koupě hned dvojnásobnou radost. „Peníze z prodeje piva musí být zpravidla použité pro potřeby kláštera nebo na pomoc chudým,“ připomíná Ondřej stále platnou zásadu mnichů.

IPA

Tohle pivo k nám doplulo díky zaoceánským plavbám ze starého kontinentu do Asie. „Jedná se původně tedy o britský Pale Ale, který se více chmelil při dlouhých cestách na lodích do Indie za dob kolonizace. Chmel zde sloužil jako konzervant, aby pivo vydrželo dlouhou cestu. Odtud název India Pale Ale,“ vysvětluje Ondřej, co se skrývá za pro někoho záhadnou zkratkou IPA.

Čím to, že chutnají tak odlišně oproti těm, které známe z našich výčepů? „IPA je opravdu vždy více chmelené pivo různými exotickými chmely, které pocházejí zpravidla z Oceánie, Austrálie nebo USA,“ pomáhá nám rozlousknout záhadu Ondřej a dodává, že „tyto chmely dodávají pivu zvláštní ovocný charakter.“

Komu darovat? Pijákům, kteří se bojí sečné rány o pořádný říz. Spíše těm, co si spolu s pivem chtějí nechat naplnit pohárky citrusovou či jinou ovocnou chutí.

Stout

V protikladu k „ipám“ stojí tmavé silné pivo čili stout. „Taková piva mají zpravidla větší obsah alkoholu než naše české ležáky, obvykle okolo 7 %,“ přibližuje Ondřej s tím, že kolikrát se jde ale i dalece za tuto metu. „Třeba pivní styl Barley Wine se dostane až na 11 % alkoholu,“ dodává. Poznáte je obvykle podle tmavé barvy (za to může pražený slad) a husté pěny.

Z výše zmíněného jistě odvodíte, že těchto kousků není dobré takříkajíc urvat celou bednu za večer. „Kultura pití piva v Belgii nebo ve Francii se opravdu liší od té naší,“ poukazuje Ondřej na fakt, že stout chutná nejlépe v malých objemech.

Komu darovat? Těm, co jen tak něco neporazí. Vyznavačům kvality před kvantitou.

Z naší zkušenosti víme, že ženám chutnají spíše piva světlá (Blonde) nebo ta ovocná. Pro muže bych volil pořádnou silnou ipu nebo silné tmavé stouty.

Ondřej z BEERIFY

Pšeničné pivo

Když se dá bochník upéct z pšeničné i žitné mouky, proč by se na tekutý chleba používal jen jeden druh obilí? Možná právě tahle úvaha vedla sládky k nápadu použít kromě ječného sladu i ten pšeničný. V celkovém poměru ho musí být minimálně třetina, třeba u bavorských piv je jeho podíl ale až 50 %. Díky ovocné vůni (cítít budete nejčastěji banán a hřebíček) ho mají v oblibě především ženy, zejména v létě ho ale na osvěžení popíjí ráda i řada mužů.

Komu darovat? Všem, kterým život připadá už tak dost hořký.

Ovocná piva

Když už je řeč o ovoci, sluší se zmínit právě ovocná piva, která z hospod i domácností postupně vytlačují jak své hořké konkurenty, tak naopak limonády sladké jako cumel. Příjemně totiž spojují obě chutě dohromady. Na rozdíl od radlerů se přitom ovocná piva nemíchají, ale docílí se jich přidáním ovocné chuti – například třešní, malin, či dalších plodů.

Komu darovat? Každému, kdo si pro sladkou chuť nedokáže vylézt do korun ovocných stromů.

Nefiltrované a nepasterizované pivo

Ve velkých pivovarech je proces výroby zakončen obvykle filtrací, kdy je nápoj zbaven zbytků pivovarských kvasnic. V čím dál oblíbenějších filtrovaných pivech jich naopak malé množství zůstane. Jejich chuť je díky tomu plnější, ovšem za cenu toho, že je musíte dříve vypít. Podobně se to má s pasterizací, tedy rychlým zahřátím a zchlazením, které zabraňují množení mikroorganismů.

Půllitr vs. třetinka aneb z čeho pít pivo?

Když už věnujete pivo, postarejte se také o to, aby si ho obdarovaný správně vychutnal. Samozřejmě se najdou i tací, kteří by ho nejradši slopli přímo z flašky. Jenže stejně jako si whiskey nenalijete do vysoké píšťaly, a naopak šampaňským připíjíte jedině z ní, má i pivní kultura svá pravidla.

Pakliže si chceme vychutnat pivo, tak bych nedoporučoval kombinaci s jiným alkoholem. Silnější svrchně kvašená piva se zpravidla zapíjejí vodou stejně jako víno.

Ondřej z BEERIFY

„Klasický ležák známe z půllitru s uchem nebo bez, a to je naprosto v pořádku,“ začíná Ondřej s vysvětlením u osvědčené klasiky. „Pšeničné pivo v Německu nebo Rakousku se zase pije z užšího půllitru. Svrchně kvašená piva naopak podáváme zpravidla ze sklenic tulipánového tvaru na stopce,“ upřesňuje potom, jak pijí pivo světáci.

K masu i salátu aneb s čím si pivo dát?

Když už teď víte, jaké pivo komu dát a do jaké sklenice mu ho potom nalít, zbývá jediné – vychutnat si k tomu (ideálně samozřejmě společně) i dobré jídlo. V principu jde o to, aby se chuť jídla a piva vzájemně neeliminovaly, důležitá je rovnováha chutí. Naštěstí i tady má pro nás Ondřej pár rad.

„K pikantnímu pokrmu – třeba hamburgeru, hovězímu masu, guláši a silným sýrům – vždy volíme pivo výraznější chuti, tedy například Double IPA, u kterých nedojde k přebití chuti piva daným pokrmem, ale ani naopak,“ zní první z nich.

Se saláty se to má naopak. „K těm volíme naopak lehčí piva, například pivo pšeničné, které nepřebije chuť,“ doporučuje Ondřej. A na závěr pokládá lehce provokativní otázku: „Proč si nedat pivo k dortu nebo čokoládě? Například k takovému créme brulée se krásně hodí silná hutná piva jako Barley Wine nebo Imperial Stout,“ odpovídá si na ni sám a pobízí tak vaši chuť na sladké.

Čím ještě potěšit pivaře?

Ačkoli je pivo zcela nezpochybnitelně tím absolutně nejlepším dárkem ze všech, jednu chybu má – jednou se musí vypít. Zato takový zážitek, ten vám v hlavě zůstane navždycky. Na Slevomatu takových seženete celou řadu. Najdete tu pivní dárky k narozeninám, svátku i Vánocům, a to jak pro muže, tak pro ženy. Výběr dárků vám usnadní hodnocení zákazníků, kteří už pivní zážitky nebo zboží vyzkoušeli.

Domluvte jim pobyt v pivovaru

Co takhle spojit pivo s výlety? Pobyt v pivovaru je skvělá volba. Váš pivař ochutná různé druhy piv a pozná krásy naší země. A když vás vezme s sebou, užijete si všechno spolu. Relax podpořený neomezenou konzumací místní produkce by odmítli snad jen neplnoletí.

Naložte je do lázně

Pivo se dá nejen pít, ale taky se do něj můžete ponořit. Taková koupel v pivovarských kvasnicích kolikrát povzbudí na duchu ještě lépe než posezení v hospodě. Relax v pivních lázních je skvělý zejména pro páry – naložíte se do dřevěné kádě s chmelovou koupelí a budete popíjet pivo, které si načepujete rovnou z kádě.

Tip: V magazínu jsme si pro váš přichystali velký přehled pivních lázní, kde popisujeme detailně jejich účinky a zveme vás do těch nejkrásnějších v Česku i na Slovensku.

Chci si hovět v pivu

Nechte je uvařit vlastní pivo

Chcete spíš něco akčnějšího? Zapište ho nebo ji na kurz vaření piva. Po celodenní šichtě se sládkem bude mít obdarovaný či obdarovaná v hlavě encyklopedii piva a ve sklepě sud se svou vlastní várkou.

Zařiďte jim degustaci

Kdepak na jedno do hospody, tentokrát jich na ochutnání čeká mnohem víc, a to navíc pod dohledem profesionála. Při exkurzi v pivovaru se účastníci seznámí s technikou výroby, čeká je i degustace a možná si odvezou i pivní výslužku.

…a pak je tu samozřejmě ještě jedna klasika, která pod stromečkem nesmí chybět – ponožky. Nejenže v zimě zahřejí, ale ještě v nich nasoukané nohy vždycky trefí do hospody i z ní, ať už se konzumace protáhla na jakkoli dlouho. 

Jak se vám článek líbil?

Pavel Fukar

Mám rád čtení, psaní, jen to počítání mi moc potěšení nepřináší. Vždycky se s chutí kouknu na fotbal, basket, hokej, atletiku, šipky… vlastně na libovolný sport. Chodím do kina, divadla a taky na dlouhé procházky do lesa, když je zrovna čas. Zajímají mě auta (přestože neřídím), mobily a počítačové hry. Nesnáším výšky a vysávání. 

Nahoru