Zájem o tuzemsko skokově roste, poptávka vzrostla pětinásobně

PRAHA – Češi již začali ve velkém plánovat dovolené v tuzemsku. Oproti březnu vzrostla poptávka po domácí dovolené pětinásobně. Vyplývá to z dat společnosti Slevomat, která je největším prodejcem zaměřeným na tuzemsku.

Zavřené hranice, školy a stále omezený sociální život motivuje našince plánovat letní dovolenou. Z prodejů je již nyní patrné, že doba strávená v českých destinacích bude nejdelší za poslední roky. “Zákazníci plánují dlouhé dovolené u nás. Minulý týden jsme kromě několika voucherů do zahraničí prodali výhradně ubytování v Česku. Převažují čtyři a více nocí, minulý rok to byly nejčastěji jen 2 noci, tedy prodloužené víkendy, ” přibližuje ředitel Slevomatu Ladislav Veselý.

Zatímco v březnu byl patrný propad v poptávce po cestování, s proměnou dubnového počasí nastal výrazný obrat. Pomyslným zlomem se staly Velikonoce. “Roste hledanost termínů a to tak, že jsme skoro na pětinásobku toho, co před měsícem, ” doplňuje Veselý s tím, že  je zajímavé sledovat poměr mezi otevřenými vouchery a termíny, kde právě konkrétní termíny převažují: “Vnímám to jako jeden ze signálů, že se lidi nebojí si závazně koupit konkrétní termín.”

Krumlov i Praha bez cizinců, ale s Čechy

Cestovní ruch se letos promění rychleji než kdy dříve. “Přísun zahraničních turistů vystřídají našinci. Zejména pak bude zajímavé sledovat vývoj v Praze, Českém Krumlově nebo Karlových Varech, kde cestovní ruch stál ve velkém na zahraničních turistech. Tam všude lze očekávat výraznou proměnu cenových map. Již nyní je na Staroměstském náměstí možné si dát pivo za 50 korun, což dřív bylo nemyslitelné, běžně se tam totiž prodávalo za 150 korun, ” upozorňuje ředitel Slevomatu.

Podle něj lze obdobné změny v přístupu turistů očekávat i při výjezdech za hranice. I když se otevřou, mnoho lidí nebude mít vzhledem ke zdravotní situaci ve světě důvěru v cestování do zahraničí. Obdobná situace nastala již před několika lety během takzvané migrační krize. I tehdy platilo, že zákazníci dočasně ztratili zájem o vybrané destinace a raději volili dovolenou v tuzemsku případně okolních zemích.

“Pokud to bude možné a cestování do zahraničí se opět rozjede, na vzestupu budou  destinaci jako Slovensko, Polsko nebo Maďarsko. Země jako Chorvatsko svoji pozici oblíbené destinace mezi Čechy jen upevní, navíc i tam ostatních turistů pravděpodobně ubude, ” předvídá Veselý.

23. dubna 2020