Tisíce Čechů používají stejné přihlašovací údaje pro různé internetové účty a služby

PRAHA – Až několik tisíc Čechů si nedostatečně chrání své uživatelské účty na internetu. Na různých profilech a službách totiž používají stejné přihlašovací údaje, které jsou navíc volně dostupné na internetu. Na problém upozornil největší zážitkový a inspirační portál Slevomat.

Volně dostupné údaje na internetu někdo použil k přihlášení právě na Slevomatu. Jde o snadno dohledatelnou databázi databázi e‑mailů a hesel 600 000 Čechů. Útočníkovi se to zhruba v 3500 případech povedlo. “Zjistili jsme to kvůli zvýšené návštěvnosti směřující z dubajské IP adresy. Následně jsme dotyčné zákazníky kontaktovali a jejich hesla resetovali. Díky tomu nedošlo k žádným škodám, ” upozornil provozní ředitel portálu Ladislav Veselý s tím, že všem bylo doporučeno dvoufázové zabezpečení.

Přestože byli zákazníci Slevomatu útoku uchráněni, na jiných jejich účtech tomu tak být nemusí. Důvodem je právě využití stejného hesla na různých profilech.

Více o bezpečnosti a o tom, jak vytvářet hesla, se dozvíte například v přednášce Michala Špačka. Zda byl váš e‑mail kompromitován a odkud byl ukraden, si můžete zkontrolovat na stránce haveibeenpwned.com

9. července 2019