Češi trhli s adventními zájezdy rekord, hoteliéři mohou rekordní zimu očekávat

Cestovní ruch zažívá svůj vrchol. Dokládá to například statistika prodejů adventních zájezdů. Češi je totiž spojují s vánočními nákupy. Zatímco loni prodal inspirační portál Slevomat celkem necelých 15 tisíc zájezdů, letos bylo již toto číslo překonáno. Jen do začátku prosince, tedy před samotným adventem, bylo prodáno přesně 15 753 zájezdů. Rekordy lez očekávat i jinde, těšit se mohou tuzemští hoteliéři. Po rekordní poptávce v létě Češi v cestování nepolevují a hoteliéry čeká i úspěšná zima.

“Nejžádanější jsou u zákazníků Drážďany. Nejenže jsou tamní vánoční trhy vyhlášené a časově dobře dostupné, ale Češi tam jezdí za levnými nákupy. V Drážďanech je totiž možné najít pobočku velice oblíbeného Primarku a dalších butiků, které na českém trhu nejsou. Samozřejmě k nákupům lákají i často tamní výhodnější ceny pro srovnatelné zboží prodávané u nás, ” popisuje ředitelka Slevomatu Marie Havlíčková s tím, že podle odhadů portálu míří každoročně na tamní vánoční trhy až několik stovek tisíc Čechů.

Adventní zájezdy v posledních letech nabízí novou podnikatelskou příležitost. Na oblíbené trhy v příhraničí je samozřejmě možné vyrazit i po vlastní ose, nicméně cíleně organizované zájezdy vyjdou levněji než průměrná zpáteční jízdenka autobusem či vlakem. Například na Slevomatu lze koupit takovýto zájezd do Drážďan od 349 korun za osobu. Nižší ceny nabízí zejména cestovní kanceláře, které pro podobné aktivity využívají volné autobusové kapacity v mezisezóně.

S předvánoční turistikou jsou spojeny také velice oblíbené výlety a zájezdy do Norimberku, v Rakousku je to hlavně Vídeň či Salzburg. Popularita těchto měst trvá již několik let, Češi však postupně objevují i další destinace a méně známá místa. Jde například o německý Füssen, Retz či Bayreuth.

České hoteliéry čeká bohatá zima

Chuť cestovat se projevuje i jinde. Například tuzemští hoteliéři měli rekordní letní sezónu, navíc rekordní očekávají i zimní sezónu. Již nyní je množství rezervací lednových pobytů v nejžádanějších střediscích v Krkonoších, na Šumavě či v Beskydech oproti loňsku o 50 % vyše. Nabídce zimních radovánek jde na ruku i letos poměrně rychlý nástup podzimu a zimy.

“Na statistikách prodejů sledujeme již delší dobu, že s tím, jak se daří tuzemské ekonomice, přibývá zákazníků, kteří si dopřejí několik dovolených ročně. Kromě klasických letních dovolených roste poptávka po poznávacích zájezdech, wellness pobytech a právě i lyžařských zájezdech. Kromě tradičně oblíbených tuzemských středisek či Alp jsou například dvojnásobné prodeje pobytů ve slovenských Tatrách, ” pochvaluje si Havlíčková ze Slevomatu. Prodejům na největším inspiračním portálu v ČR pomáhá také fakt, že firma rozšířila možnosti rezervací. Vedle tradičních otevřených voucherů Slevomat umožňuje i rezervaci pobytů na konkrétní termín. Z celkového počtu obratu cestování dělají přímé online rezervace již 20 %.

6. prosince 2017