Původní nabídka už bohužel vypršela. Prohlédněte si její detail nebo objevte další.

Nevidomá Cilka chce pomáhat ostatním: složme se na výcvik jejího pejska na canisterapii

5,0 / 5 Nadace Leontinka Praha - Ruzyně  (mapa) 591 přispělo

Zeptejte se nás na cokoliv k nabídce

Často se ptáte

Jak uplatnit
Storno podmínky
Kamila

Cilku znám osobně. Je to nesmírně pozitivní a optimistická slečna se srdcem an správném místě. Proto j iurčitě podpořím.

Nadace Leontinka

Dobrý den, děkujeme a souhlasíme! Cilka je úžasná a inspirativní – nejen, že nezištně pomáhá ostatním a rozdává radost a optimismus, kam přijde, ale ještě navíc to vše zvládá s vlastním těžkým hendikepem. A na nic si nestěžuje. Pomoc si tedy rozhodně zaslouží :-)
Za Nadaci Leontinka srdečně Tereza Podzimková

Jitka

To by bylo parádní, kdyby pejska vycvičil pan Robert třeba za zlomek částky.

Nadace Leontinka

Dobrý den, děkujeme za reakci! Percy bude pes canisterapeutický s prvky psa vodicího, proto není možné takto specifický výcvik svěřit laikovi. Nevidomá Cilka totiž spadá do skupiny klientů s individuálními potřebami, pro něž se pejsek musí vycvičit odborně s ohledem na druh postižení a požadované dovednosti. Cilka: ,,Vím, že je canisterapie aktivita, které bych se i se svým hendikepem mohla věnovat naplno a mohla bych tak sama pomoci. Hodně dlouho jsem vybírala profesionálního canisterapeuta, sjednávala jsem si osobní setkání, abychom mohli vše správně naplánovat. Nakonec mi se štěňátkem pomáhá profesionální canisterapeutka paní Irena Soukupová. Společně jsme vybírali plemeno psa, pak chovatelské stanice a nakonec jsme hodně pečlivě vybírali i s paní chovatelkou vhodné štěně. A tak byl nakonec vybrán malý papillon Percy z chovatelské stanice Filo Castelo. Trenér ho musí naučit, jak fungovat s nevidomým člověkem, se mnou a s mým vodicím psem. Percy mě nebude vodit, ale bude mě všude doprovázet. Bude se muset naučit, kdy pracujeme a kdy by měl odpočívat. Pokud ho pustím na volno proběhnout, musí si mě bezpodmínečně hlídat a reagovat na přivolání, musí mi dát najevo, kde se nachází. Je toho tolik, co si vidící člověk může sám pohlídat, ale já ne. Na konci výcviku bych měla být schopná sama, v doprovodu svého vodícího psa Berta, složit s Percym Zkoušky canisterapie. Bude to dlouhá a náročná cesta, ale já se na ni velmi těším."

Srdečně za Cilku, Percyho a Nadaci Leontinka s poděkováním všem dárcům, Tereza Podzimková

Robert

Co prosim obnasi takovy vycvik na canisku? Sam ji se svym psem delame, tak jsem netusil ze to vubec neco stoji (krom nekolika stovek za zkousky), tak diky predem za rozsireni obzoru!

Nadace Leontinka

Dobrý den, děkujeme za dotaz – pokusíme se ho zodpovědět pro Vás i další tazatele za pomoci paní canisterapeutky i samotné Cilky v co největší šíři, abychom lépe vysvětlili, proč je odborný výcvik nutný.

"Existují v podstatě dvě skupiny canisterapeutických psů. Do té první patří psi, kteří jsou mazlíčky svých pánů, majitel si všimne, že má pes dobré předpoklady pro terapeutického psa, a tak ho naučí základní socializaci a poslušnosti a pak absolvuje canisterapeutické zkoušky pod nějakým canisterapeutickým spolkem. Když psovod se svým psem úspěšně zvládne tyto kroky, má majitel doma canisterapeutického psa a začíná s ním chodit do nejrůznějších zařízení.
Druhou skupinu tvoří klienti, kteří z nějakého důvodu potřebují individuálně vycvičeného canisterapeutického psa přesně podle svých potřeb. Těmito klienty jsou například děti a dospělí s poruchou autistického spektra a nejrůznějším kombinovaným postižením. Tito klienti už nejsou schopni si psa sami vychovat a vycvičit, a právě v tuto chvíli mají možnost se obrátit na nejrůznější specializovaná střediska v České republice, která se zabývají výcvikem canisterapeutických psů podle individuálních potřeb klienta. V České republice se cena vodicího, asistenčního nebo canisterapeutického psa pohybuje kolem 250.000 – 300.000 Kč. Každý z těchto psů absolvuje odlišný výcvik – vodicí pes pomáhá nevidomému, asistenční pes pomáhá osobě s pohybovým omezením a canisterapeutický pes pomáhá zmírnit aktuální psychicky náročnou situaci pro klienta, pomáhá při rehabilitaci.
Vodicí pes pomáhá nevidomému člověku při orientaci ve městě, zná přibližně 34 dovedností, mezi které patří například rozlišování strany vlevo a vpravo, reaguje na změnu tempa chůze, zahájení a přerušení chůze, vyhledání přechodu, označení dveří, volného místa v dopravním prostředku nebo umí automaticky obcházet výškové překážky v úrovni hlavy svého pána.
Asistenční pes umí například otevřít a zavřít dveře nebo zásuvku, podat mobilní telefon, rozepnout bundu nebo svetr, zhasnout a rozsvítit nebo vyndat prádlo z pračky.
Canisterapeutický pes má mnohostranné využití. Osobám s omezenou pohyblivostí může svým teplým tělem prohřát ztuhlé svaly, prací se psem se dá zlepšit nebo procvičovat řeč dáváním různých povelů, vyčesávání pejska zlepšuje jemnou motoriku. Kontakt se psem je celková terapie.
Každá tato služba je pro psa náročná a jeden pes nemůže být zároveň vodicí i canisterape­utický, protože by pak neměl dostatek času na relaxaci. „Vodicí a asistenční pes by se při práci neměl nechat ovlivnit, když pracuje a někdo ho na ulici vyruší oslovením, zamlaskáním nebo nabídnutím pamlsku. Já potřebuji psa terapeutického s prvky psa vodicího. Trenér ho musí naučit, jak fungovat s nevidomým člověkem. Musí ho naučit, jak fungovat dohromady se mnou a s mým vodicím psem. Nebude mě vodit, ale bude mě všude doprovázet. Bude se muset naučit, kdy pracujeme a kdy by měl odpočívat. Pokud ho pustím na volno proběhnout, musí si mě bezpodmínečně hlídat a reagovat na přivolání, musí mi dát najevo, kde se nachází. Je toho tolik, co si vidící člověk může sám pohlídat, ale já ne. I proto nejde tento výcvik svěřit laikovi. Pes canisterapeutický by naopak měl na kontakt člověka reagovat, při canisterapii si pes bere od klientů pamlsky, nechává se hladit a drbat.
Jelikož nevidím, nemohu si samá vycvičit canisterapeutického psa. Nemůžu štěně naučit základní hygieně, přivolání, nemůžu mu zabránit při nežádoucím chování, kdyby například chtělo vběhnout do silnice. Nepřipadá v úvahu, aby můj vodicí pes dělal zároveň canisterapii, protože mi to narušuje jeho službu vodicího psa a je to pro něj psychicky nezvladatelné, aby pracoval za dva. Nemůžu si předvychovat štěně a zároveň nechci psa canisterapeuta pro svou potřebu. Přála bych si psa canisterapeuta, který bude mít nějaké prvky vodicího i canisterape­utického psa. Prvky vodicího psa jen z oblasti komunikace, abychom spolu mohli dělat canisterapii, kterou by Percy absolvoval.
Bohužel je můj požadavek odlišný, takže můj Percy nespadá do kategorie běžných canisterapeutických psů. Zároveň vím, že je canisterapie aktivita, které bych se i se svým hendikepem mohla věnovat naplno a mohla bych tak sama pomoci.
Hodně dlouho jsem vybírala profesionálního canisterapeuta, sjednávala jsem si osobní setkání, abychom mohli vše správně naplánovat. Nakonec mi se štěňátkem pomáhá profesionální canisterapeutka paní Irena Soukupová. Společně jsme vybírali plemeno psa, pak chovatelské stanice a nakonec jsme hodně pečlivě vybírali i s paní chovatelkou vhodné štěně. A tak byl nakonec vybrán malý papillon Percy z chovatelské stanice Filo Castelo,“ říká Cilka.

Srdečně za Cilku, Percyho a Nadaci Leontinka s poděkováním všem dárcům, Tereza Podzimková

Dotazy k této nabídce jsou již uzavřeny. Chcete-li nám poskytnout zpětnou vazbu, prosím kontaktujte nás.

Nahoru