Uložit Uloženo

Tanvaldský Špičák hledící do okolí přes 100 let

Tanvaldský Špičák je významný vrchol (831 m n. m.) v Jizerských horách a oblíbený turistický cíl s rozhlednou vystavěnou roku 1909 a restaurací, která k ní přibyla o rok později. Kromě zimy (přesněji od prosince do dubna) jsou obě otevřeny celoročně

Pěšky po sjezdovce…

Na Tanvaldský Špičák se dostanete výšlapem z Albrechtic, výlet se dá spojit i s procházkou na rozhlednu Světlý vrch, pod kterou je parkoviště. Pár desítek metrů od parkoviště pak uvidíte areál Špičák a dvě možné cesty směrem vzhůru. Jde se po ploše, která v zimě funguje jako sjezdovka. Na vrchu je restaurace, kde zakoupíte i vstup na vyhlídkovou věž, odkud se pokocháte výhledy do kraje.

Stačí vystoupat 69 schodů, těšte se na kruhový výhled na Jizerské hory, Krkonoše, Černou Studnici, Ještědský hřeben a města rozkládající se v údolí pod vrcholkem.

…nebo lanovkou

K rozhledně na Špičáku se snadno dostanete také lanovkou z obce Jiřetín pod Bukovou. Vrcholová stanice sedačkové lanovky stojí přímo u rozhledny. Z Jiřetína vede na vrchol také zelená turistická značka, takže se dá naplánovat i hezký výletní okruh, protože Albrechtice jsou s Jiřetínem prakticky provázané.

Tip: O zhruba 1,5 km hlouběji v lese má Tanvaldský Špičák sestru – rozhledna Špička je mladší a podle toho taky vypadá. Její futuristický design připomíná bob. Když už jste tedy tak blízko, byla by škoda se na ni nezajít podívat. 

Nahoru