Kde se s voucherem královsky najíte? Tipy na skvělé restaurace v Čechách

Kde se s voucherem královsky najíte? Tipy na skvělé restaurace v Čechách

Sandra Soukupová 7. 2. 2022

Kde si dát šťavnatý steak, kam zajít na humra a kde oslavit Valentýna nebo romantické výročí? Máme pro vás tipy na skvělé restaurace v různých českých městech. Udělejte si výlet a najezte se 66 metrů nad zemí, ochutnejte luxusní 5chodové menu nebo španělské tapas.

Restaurace jsme vybrali z nabídky Slevomatu a jejich kuchaři či majitelé vám prozradí, proč máte vyrazit právě k nim. A mimochodem, voucher do těchto restaurací je dárek na jistotu. Potěšte své blízké.

5chodové menu, na které nezapomenete

  • Praha, Malá Strana

Vyrazte za jedinečným gastronomickým zážitkem do restaurace Hoffmeister, která se nachází ve stejnojmenném 5* hotelu na Malé Straně. To, co se v místní kuchyni odehrává, není vaření, ale koncert. Můžete si být jisti, že vaše chuťové pohárky odmění menu bouřlivým potleskem.

A co si tu dát? Doporučujeme například 5chodové degustační menu s netradiční polévkou z jeruzalémského artyčoku neboli topinamburu. Jak chutná takový topinambur a jak vůbec vzniká 5chodové menu, vám prozradí majitelka restaurace, paní Ivana Michalová.

Rozhovor s majitelkou Ivanou Michalovou

Ve vašem menu se objevuje topinambur neboli jeruzalémský artyčok. Co to je a proč bychom ho měli ochutnat?

Jedná se o topinambur, což je hlízovitá rostlina. Dříve dostala název židovský brambor, dnes jeruzalémský artyčok. V poslední době si získala své místo v gastronomii, největším pěstitelem je Francie.

Má léčivé účinky a je vhodná pro diabetiky, protože neobsahuje žádný škrob. V české gastronomii se po vzoru Francouzů používá právě na krém z jeruzalémských artyčoků, rovněž jako chips nebo pečený. Má výbornou oříškovou chuť.

Vše bylo úplně úžasné, předčilo to naše očekávání. Personál byl úžasný a jídlo fantastické. Všem vřele doporučuji.

Jiřina, která si vychutnala 3chodové menu a privátní wellness

Používáte při servírování i moderní postupy, které hosté v běžných restauracích neuvidí?

Ano, pro naši kuchyni je typické zauzení některých předkrmů. Zauzení provádíme přímo před hosty při servírování. Rovněž používáme molekulární kuchyni, carving (vyřezávání ovoce a zeleniny, pozn. redakce) a jiné zajímavosti.

Prozradíte nám, jak probíhá příprava 5chodového menu? Kde berete inspiraci a jak menu skládáte dohromady?

Inspirace a příprava 5chodového menu je pouze v rukou šéfkuchaře. V první řadě vycházíme vždy z našeho sezónního menu nebo z pokrmů, které se k jednotlivým obdobím hodí. Vzhledem k sezónnosti se tedy může některý z pokrmů nebo jeho úprava změnit.

Menu by mělo být vyvážené, měla by to být harmonie na sebe navazujících chutí a výsledkem by měl být jednotný, velmi příjemný celek, který v zákazníkovi vyvolá a zachová příjemné gastronomické emoce. Ty se mohou rovněž snoubit s vínem, které tento gastronomický zážitek dovrší.

Tip pro zamilované: Blíží se Valentýn. Překvapte svou dravou polovičku romantickou večeří ve špičkové restauraci. Ne nadarmo se říká, že láska prochází žaludkem.

Luxusní večeře v Tančícím domě

  • Praha, Nové Město u Jiráskova mostu

Blýskněte se doma pozváním na vskutku výjimečnou večeři. Zamluvte stůl v pražské restauraci Ginger & Fred, která se nachází v 7. patře slavného Tančícího domu.

Je z ní dechberoucí výhled na město a na přípravě menu se podílí šéfkuchař Ondřej Slanina, známý z televizního pořadu Kluci v akci.

Vychutnáte si tady nejen 5chodové menu, ale i jedinečný pohled na Prahu. Výjimečnost zážitku spočívá také v tom, že se menu každý měsíc mění. Hlavní roli ale vždy hraje steak a ryba.

Hodujte 66 metrů nad zemí

  • Praha, Žižkovská věž

Málokterá restaurace se může pyšnit tím, že její hosté mají hlavu doslova v oblacích. Jednou z nich je cenami ověnčená restaurace Oblaca. Nachází se v Žižkovské věži, 66 metrů nad zemí.

Při hodování budete mít Prahu jako na dlani. Dokonce možná uvidíte i svůj dům, pokud jste místní. A kdyby náhodou ne, vyvezte se výtahem ještě o pár metrů výš. Nad restaurací je observatoř, která umožňuje 360° výhled na město.

Do restaurace vyrazila i oblíbená blogerka Píšu, protože víno. Vzala s sebou maminku a babičku, aby ochutnaly místní drinky. Jak zážitek hodnotí?

Vyjely jsme do 66 metrů, kde se nachází bar Oblaca, a babička nadšením div neskákala do vzduchu. Pozorovat mistry barmany při práci je úžasný zážitek.

Po drinku jsme vyjely ještě do observatoře, a to vám teprve bylo něco. Výhled je vážně dechberoucí. Nejste nijak časově limitovaní, takže se klidně kochejte a foťte dvě hodiny.

blogerka Kristýna alias píšu, protože víno

Rozhovor s šéfkuchařem Tomášem Lachmanem

Vaše restaurace získala již poněkalikáté v řadě prestižní ocenění 3 zlaté lvy. Míříte ještě výš?

Ocenění si opravdu velmi vážíme. Je to úspěch všech lidí, kteří se na tom soukolí podílejí. A jestli míříme výš? Vždy je dobré vytyčit si cíle a udělat maximum pro to, aby jich člověk dosáhl.

Zároveň ovšem nesmíte zapomínat na to, že práce by měla být i jakousi kolektivní zábavou. Gastronomie je hlavně o lidech a lidé by si ji měli do sytosti užít. Je skvělé, když lidem chutná a užijí si návštěvu v podniku, do kterého se pak rádi vrací.

Kdo uděluje zlaté lvy

Zlatí lvi se udělují od roku 2014. Jde o prestižní ocenění kvality českých a moravských restaurací. Za projektem stojí nakladatelství TopLife Czech, které vydává tituly zaměřené na zážitkovou gastronomiii a životní styl. Podniky, které lva získají, jsou představeny v prestižním průvodci „Nejlepší restaurace oceněné zlatými lvy“ každý rok na podzim.

Jeden zlatý lev putuje do restaurací se stabilní kvalitou a celkovým zážitkem z návštěvy. Dva zlatí lvi jsou zárukou neobyčejného zážitku a tři zlatí lvi zaručují setkání s vrcholným uměním šéfkuchaře, profesionálním personálem, vkusným interiérem a celkově výjimečnou atmosférou restaurace. Hodnocení udělují zákazníci, kteří restaurace opakovaně navštěvují. Hodnotí chuť, vůni, vzhled i nápaditost jídla, chování obsluhy, prostředí, čistotu, jídelní servis, toalety i výši útraty, která musí odpovídat úrovni zážitku.

Senzační ryby v podhradí

  • Pardubicko

Výtečně se najíte také ve východních Čechách, konkrétně restauraci Na Výsluní. Najdete ji v obci Srch, jen 8 km od Pardubic a 17 km z Hradce Králové. Pokud nejste zdejší, doporučuji návštěvu spojit s výletem na hrad Kunětická hora.

Ale zpátky k restauraci. Šéfkuchař David Bezvoda připravuje sezónní menu inspirované jak českou, tak evropskou kuchyní. Navíc umí udělat senzační mořské plody a ryby, které jsou vyhlášené široko daleko.

Příjemná a vstřícná obsluha, perfektní jídlo i prostředí. Není co dodat.

Jakob, který si dal 5chodové menu s variací steaků

Rozhovor s šéfkuchařem Davidem Bezvodou

Pracoval jste ve 4* hotelech a luxusních restauracích v zahraničí. Jakou kuchyni teď vaříte v Čechách?

Ano, vařil jsem 2 roky v Mnichově ve vyhlášené velké bavorské restauraci a v Čechách jsem 4 roky dělal zástupce šéfkuchaře ve čtyřhvězdičkovém hotelu U Královny Elišky v Hradci Králové. V naší restauraci se zaměřujeme na sezónní minutkovou evropskou kuchyni a českou klasiku.

Na jaké jídlo z menu jste obzvlášť pyšný a proč?

Výborných jídel máme hodně. Pyšný jsem na humra a hitem léta byla zauzená panenka plněná sušenou švestkou a tyrolským špekem s grilovanými mladými žampiony a demi-glace omáčkou. V oblibě máme přípravu mořských ryb a korýšů. Pro svou kvalitu přípravy jsme vyhlášení jako málokterá restaurace.

Špičkové menu v honosném sále

  • Karlovy Vary

Spojte dobré jídlo s relaxací a vyrazte do Karlových Varů. Projdete se po kolonádě, ochutnáte léčivé prameny a den zakončíte večeří restauraci Millenimum.

Ta je součástí stejnojmenného wellness hotelu a pyšní se krásným honosným sálem s vyvýšenou galerií. Doporučujeme zejména 3chodové menu s dorůžova upečenou vepřovou panenkou.

Krásné prostředí, skvělé jídlo a obsluha.

Věra, která si už na 3chodovém menu pochutnala

Rozhovor s majitelem Tomášem Kávou

Z jaké kuchyně vycházíte při přípravě jídel nejčastěji?

Nejraději máme moderní českou kuchyni, ale nabízíme i mezinárodní speciality. Menu měníme podle sezóny, takže u nás najdete vždy něco nového z čerstvých surovin.

Na jaký pokrm z menu jste nejvíce pyšní?

Pokud jde o naše 3chodové menu, tak tam mě těší domácí paštika. Je to úžasná kompozice čerstvých surovin, které jsou zvýrazněné chutí čerstvě mletého zeleného pepře. Krásně to koresponduje se sladkokyselou chutí brusinkového přelivu.

Na šťavnatý steak do lesa

  • Karlovy Vary

Skvěle se najíte také kousek od Karlových Varů v hotelové restauraci Green Paradise. Nachází se v zeleném ráji mezi lesy a řekou Teplá, dokonalý balzám na duši. Určitě tady ochutnejte 3chodové menu s pikantním tataráčkem a variací steaků. Je to fantazie.

Když jsme dorazili na místo, neměli jsme pomalu ani kde zaparkovat, což nás usvědčilo v tom, že celkově tenhle hotel a restaurace budou velice žádané. A byla to pravda.

Personál byl moc milý, jídlo o 3 chodech vynikající! Nijak dlouho jsme nečekali, dokonce jsme mohli sedět venku poblíž lam, což bylo supr. Určitě bych se tam ráda podívala ještě jednou formou wellness pobytu.

Jana, která si restauraci nemůže vynachválit

Rozhovor s majitelem Tomášem Kávou

Z jaké kuchyně vycházíte při přípravě jídel nejčastěji?

Nejraději máme moderní českou kuchyni. Menu měníme podle sezóny a připravujeme jej z čerstvých regionálních surovin.

Na jaký pokrm z vašeho 3chodového menu jste nejvíce pyšní a proč?

Určitě na hlavní chod. Připravuje se z kvalitně zpracovaného výběrového masa. Steaky jsou krásně šťavnaté a skvěle dochucené. Využíváme k tomu vlastnoručně namíchanou směs koření našeho šéfkuchaře.

Španělské tapas, humr i steak

  • Plzeň

Co si budeme povídat, jižanské národy připravují fantastická jídla. A Španělé obzvlášť. Ochutnejte tradiční španělskou a středomořskou kuchyni v Restaurante, Bar de Tapas el Cid v centru Plzně.

Dělají tu znamenité tapas se španělskou šunkou, klobásou nebo mořskými plody a také humra, pražmu nebo steaky. Až tohle všechno sníte, můžete hladu klidně vzkázat pověstné „Hasta la vista!“.

V této restauraci se již nejedná o pouhé zahnání hladu dobrým jídlem, ale o skutečný gastronomický zážitek. Užili jsme si všechny chody, od předkrmu po dezert.

Velmi oceňuji i nabídku vín od českých po zahraniční. Celkově návštěvu tohoto podniku hodnotím velmi pozitivně a nezbývá nic jiného než vřele doporučit.

Verunka, která ochutnala tapas a grilované kachní prso

Rozhovor s provozním Miroslavem Broučkem

Je vaše kuchyně ryze španělská, nebo kombinujete víc stylů?

Naše restaurace se zaměřuje nejen na španělskou kuchyni, ale i na středomořskou. V menu najdete čistě španělské pokrmy jako gazpacho, paellu a jiné, ale i pokrmy z dalších států kolem Středozemního moře.

Krom toho nabízíme i doplňkové pokrmy z tzv. Velkého Španělska z koloniální doby. U nás tedy můžete zabrousit chutěmi až do Asie nebo třeba Jižní Ameriky.

Co byste ze svého menu obzvlášť rádi vypíchli a proč?

Z nabízeného středomořského menu bych rozhodně vypíchnul všechny pokrmy. Jedná se o naše vyzkoušené a oblíbené bestsellery. Na začátek výběr různorodých tapas, poté ryba nebo hovězí steak, vynikající regionální sýry s naším fíkovým chutney. A nakonec excelentní fondant, který děláme nejlepší v Plzni. Za tím si stojím.

Jaké pití se nejvíc hodí k vašemu menu, co byste nám doporučili?

Na začátek se hodí italské prosecco. K hlavnímu chodu doporučuji francouzské Chardonnay nebo Pinot Noir z Burgundska.

K sýrům se zase skvěle hodí španělské vyzrálé víno Faustino V. Reserva. A u dezertu se vrátíme k nám na Moravu k vinaři panu Stánkovi pro Lokus červený z Velkopavlovické podoblasti.

Dobrou chuť

Tak to byl náš výběr restaurací napříč českými městy. Věříme, že si pochutnáte stejně jako stovky spokojených hostů před vámi. V nabídce toho však máme mnohem víc. Podívejte se i na další degustační menu.

Jak se vám článek líbil?

Sandra Soukupová

Co bych vám na sebe tak práskla? :) Mám ráda zmrzlinu, cestování, hory, jízdu na kole a lego. Jako malá jsem chtěla být zpěvačkou, právničkou, doktorkou, majitelkou restaurace nebo třeba popelářkou. Nakonec vyhrálo psaní a nelituji, protože mně i čtenářům rozšiřuje obzory, což je skvělé. 

Zaujal vás článek? Tohle se vám bude líbit!

Nahoru